Krev ve stolici

vážená paní doktorko, obracím se na vás s dotazem ohledně defekace. Cca minulý měsic jsem užívala chemoterapeutikum Nolicin na zánět MM. Od té doby trpím občasnou zácpou (dříve stolice vždy pravidelná!!) dnes jsem objevila v mise spoli se stolicí krev,vyděsilo mne to. Může za to tuhá stolice?? Máte nějaká doporučení,neinvazivní?? Předem děkuji za odpoveď, s přáním pěkného večera, Lenka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko. Při antibiotické léčbě často dochází k vymítění střevní mikroflóry, což má za následek poruchy trávení ( průjmy, nadýmání, zácpa). Předcházet tomu lze užíváním probiotik v průběhu celé léčby antibiotiky a ještě min. 7-10 dnů po její ukončení. Čerstvá krev ve stolici při součastné zácpě pochází nejpravděpodobněji z poranění sliznice rekta a konečníku tuhou stolicí ( nebo z hemeroidů). Doporučuji: užívat probiotika po dobu 7-10 dnů (koupíte v lékárně), do denního jídelníčku zařaďte jogurt, kefír či acidofilní mléko. Potíže by měli ustoupit. Pokud se krev ve stolici objeví znovu, bude nutné vyšetření v gastroenterologické ambulanci.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: