Krev ve stolici

Dobrý den, je mi 20 let a chtěla bych vás poprosit o radu. Už tři roky mám problémy s krví ve stolici přisuzovala jsem dřív psychickým problémům ktere jsem driv mela ale ted už je vše vpořádku. Po celou dobu tech trech let sla ze me obcas krev nekdy tyden denně ale pak treba dva tydny klid. Asi před dvěmi měsíci mi manželova doktorka po něm doporucila brat laktobacily a mast na hemoroidy či na fisuru s dubove kury. A taky jsem zkoušela sedavé koupele z dubové kůry.Ale problémy jsou pořád a myslím že začínají gradovat.Krve jde ze mě více než dřív mísa je prakticky někdy celá od krve není světlá ale ani ne uplne tmavá ale asi se bude brát do světlé jsou v ni kusy sraené krve. Mám docela velké bolesti břicha ale když bolesti zacnou vezmu si paralen a snažím se to zaspat. Nevím jestli to má s tím něco společného ale poslední dva týdny mám časté bolesti hlavy a téměř pořád závratě.Nevím jestli mám v noci horečky ale často se ráno vzbudím a jsem jako bych právě vyšla ze sprchy.Pyžamo můžu zkoro ždímat. Moc bych vás prosila za radu co s tím. U doktorky jsem byla jednou u obvodní a ta mi zkoušela v rukavici prsem jenom do konečníku jestli tam je krev a ta tam nebyla. A nejsem zrovna člověk co by rád chodil k lékařům.Hodně se stydím. děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Marie. Chápu, že Váš problém je poněkud intimní, stydíte se a nechodíte ráda k lékařům. Nicméně příznaky, které popisujete, mohou značit i vážnější problém. U mladých lidí jsou nejčastější příčinou přítomnosti krve ve stolici opravdu hemorhoidy, nicméně bez dalšího vyšetření nelze vyloučit ani přítomnost zánětu střev či konečníku a jiných patologických stavů. Krevní ztráty, které udáváte, se navíc nezdají být malé. Koneckonců bolesti hlavy a závratě by teoreticky mohly být příznakem chudokrevnosti! Řešit opakované bolesti břicha Paralenem nepovažuji za vhodné - bolest je reakcí na nějaké poškození a jen tím maskujete příznaky případného onemocnění. I to, že Vám nezabrala běžná léčba na hemorhoidy, je důvodem k opakované návštěvě lékaře. Noční pocení může mít různé příčiny a je také potřeba se jím zaobírat. Vyšetření je dle mého názoru nutné a rozhodně by jste ho neměla odkládat! Obrátit se můžete na svého praktického lékaře, případně na specializovanou gastroenterologickou ambulanci. Při chirurgickým odděleních bývají někdy zřízeny přímo poradny pro problémy s konečníkem, tzv. proktologické. Lékař Vás vyšetří a zváží, zda doplnit nějaké další vyšetření, např. rozbor krve a vyšetření endoskopické. Návštěvy lékaře se neobávejte, jsme tu přeci od toho, abychom Vám pomohli. Stud je třeba překonat - vězte, že je to Vás pocit, lékaři se na problémy týkající se intimnějších zón nedívají jinak než na záležitost zdraví a nemoci. S pozdravem RL.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: