Krevní obraz

Dobrý den, je mi 42 let. V lednu jsem měla odběr krve a výsledek byl zvýšené erytrocity 5,33 a snížené MCV 81,2. Po třech měsících jsem měla jít na kontrolní odběr. Ten jsem posouvala a dělal se mi až nyní. Musela jsem navštívit lékařku z důvodu nevolností a slabosti jenž trvá cca týden. Fizická námaha kde stačí povléct postel a musím si sednout protože se mi udělá slabo,začne se mi točit hlava a nevolnost od žaludku. Obyčejné domácí práce jsou pro mně problém. Udělal se i krevní obraz a hodnota erytrocitů je nyní zvýšena na 5,65 a hodnota MCV snížena 80,4 a snížena i MCH 27,6. Ostatní hemoglobin 156 g/l ,hematokrin 0,454 j , MCHC 349 a trombocyty 198. Chci se zeptat zda zvýšené erytrocity mohou být důvodem potíží. Nebo z jakého důvodu jsou zvýšeny.Co se s tím dělá ? První odběr byl 22.1.2015 a nyní druhý 22.6.2015. Zvýšenou únavou trpím již delší dobu, ale bylo to únosné. Momentálně jsem nezaměstnaná, takže nemohu ani říci, že by to bylo ze zaměstnání. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Bez dalších informací o Vás a Vašem zdravotním stavu (zda máte nějaká jiná onemocnění, užíváte léky, kouříte atd...) nelze činit závěry. Zvýšení hodnoty erytrocytů resp. hematokritu, které popisujete, je jen hraniční a ani nesplňuje kriteria pro skutečné zvýšení objemu červených krvinek v těle, tzv. erytrocytózu. Takto mírné zvýšení může mít i různé jiné příčiny, např. nesprávnou techniku odběru krve či dalšího zpracování vzorku, mírnou dehydrataci ap. (v těchto případech jde o zkreslení výsledku). Erytrocytóza také není jedna choroba, ale soubor různorodých onemocnění. Primární erytrocytózy jsou skupinou různých, vrozených či získaných poruch krvetvorby. Krom toho existuje dále celá řada sekundárních (druhotných) erytrocytóz, které jsou důsledkem jiných chorob nebo stavů, od pobytu ve vyšší nadmořské výšce po kupř. plicní onemocnění. Snížení objemu erytrocytu (MCV), které udáváte, je také jen velmi mírné resp. hraniční. V praxi nejčastěji navodí snížení MCV nedostatek železa, nicméně tento bývá doprovázen spíše snížením počtu krvinek. Nemohu jednoznačně posoudit, zda mírné laboratorní odchylky, které u Vás byly zjištěny, mohou být příčinou Vašich problémů. Spíše se domnívám, že tomu tak není, neboť problémy bývají způsobeny až o dost výraznějším vzestupem počtu červených krvinek. Samotné snížení MCV stěží dovede navodit potíže, je spíše důsledkem určitého problému v krvetvorbě. Poraďte se tedy, prosím, s lékařem, který Vás na odběry poslat, na kolik tyto odchylky ve Vašem případě považuje za významné a zda má smysl provádět nějaká další vyšetření. Původ Vašich potíží by se určitě hledat měl, nicméně asi bude třeba mnohem obšírnější vyšetření, nikoliv hledat viníka v drobné odchylce laboratorních hodnot. Mírné zvýšení erytrocytů (a tím pádem hemoglobinu a hematokritu) může být navozeno také stresem. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: