Krevní testy

Dobrý den ve vojenské nemocnici jsem po odběrech krve zjistil, že mé s_alt je 1.45 a s_ast 6,46 což je nad normu. Co může být příčinou,? Byl jsem večer předtím cvičit, na oběd měl mastné jídlo, požil protein a creatin... K tomu jsem byl 2nebo 3 dny předtím pít... Je možné aby hladina stoupla až tak? S pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, možné to je, ale příčinou mohou být i dlouhodobější potíže (zvlášť pokud takováto životospráva je pro Vás běžnou normou...), případně nějaká akutní nemoc (žloutenka, mononukleoza)... Pokud se cítíte v pořádku, jako vhodný postup bych viděla cca za 14 dní opakovat odběry s tím, že budete nalačno, jídlo omezte cca 4-5 dní před odběrem mastné a kořeněné a stejnou dobu abstinujte. Neužívejte žádné doplňky stravy od teď do toho druhého odběru. Cvičení můžete, ale nijak se nepřepínat. Pokud budou hodnoty i nadále vysoké, měli by Vám udělat komplexnější vyšetření - odběry na žloutenky a mononukleozu, případně pak i ultrazvuk jater.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: