Krevní testy kvůli autoimunitě, hsv igg

Dobrý den, jsem pozorována v Praze kvůli autoimunitnímu patologickému terénu z krevních testů. Výsledky testů údajně odpovídají Sjögrenovu syndromu, ale klinické projevy nebyly potvrzeny. Oči mě pálí a poslední dobou mám málo slin, především při usínání a v noci - to však může být vedlejší účinek přípravku Seretide na astma. Dostala se mi do ruky zpráva a nejnovější testy, které jsou stále stejné. Hodnoty imunoglobulinů IgG, IgG1, IgG3 mám zvýšené případně vysoké. Trochu mě ale zarazila kolonka Herpesviry, kde sice AB/EBV-VCA IgM mám méně než 10 (normál), ale AB/EBV-VCA IgG je více než 750 (ref. mez 0-20) a AB/EBV-EBNA IgG více než 600 (ref. mez 0-5). Za prvé bych potřebovala asi vysvětlit, k čemu se tyto hodnoty vztahují. Paní doktorka je bohužel zaneprázdněná a nemohu si dovolit často jezdit kvuli dotazum k ní do ordinace do Prahy. Chtěla bych se optat, jestli tyto hodnoty znamenají, že prodělávám nějakou infekci, protože žádné opary ani tak nepozoruji. Prodělala jsem před několika lety mononukleozu, tak jestli to nemuže být spojené s tím. A je možné, že kdybych se na herpesviry přeléčila, mohly by i další hodnoty (CRP, FW, hodnoty z autoimunitního bloku) jít dolů? Autoimunitu to asi nevyřeší, ale je možné že by se nechalo zbavit alespoň té herpesvirové záležitosti? Nebo je to už jen "dozvuk", který by neměl být v budoucnu problém? Děkuji za Váš čas. S pozdravem, Hana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš problém je více komplexní, než píšete, nicméně podle aktuálních výsledků bych soudil, že by se mohlo jednat o asymptomaticky probíhající mononukleózu ( EB virus ). Podle těch výsledků by Vám měl alespoň praktik udělat základní vyšetření a podle toho postavit léčbu. Ostatní problematika eventuálního autoimunitního onemocnění je již mimo možnosti internetové poradny.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Meningokoková meningitida
Články: Meningokoková meningitida
Meningokoková meningitida...
Zotavení těla po poslední cigaretě je běh na dlouhou trať. Ale vyplatí se
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Probiotika – nová naděje pro pacienty se střevními záněty
Články: Probiotika – nová naděje pro pacienty se střevními záněty
Idiopatické střevní záněty...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Články: Jak si poradit se zánětem močových cest pomocí homeopatik
Pálení a řezání v podbřišku...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Co prozradí jaterní testy?
Články: Co prozradí jaterní testy?
Prokázat hepatitidu je...
7 kroků k likvidaci cigaretového zápachu
Články: 7 kroků k likvidaci cigaretového zápachu
Rozhodli jste se skoncovat...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: