Krevni tlak

Dobrý den, dcera mi dnes volala ze školy, ať si pro ní přijdu, že se "cítí divně, jako by se točila". Bylo to po poledni pauze, byla najedená, nestěžovala si na žádné bolesti. Pocit měla divný i když zavřela oči, nikde se nebouchla. V poledne byli venku, příjemně hřálo, ale velký hic nebyl. teplotu neměla, přehřáta nebyla, byla spíš bledší. Rozhodla jsem, že ji vemu do lékárny a změřím jí tlak. Říkala jsem si, že ho má asi nízký. Cestou ale musela najednou okamžitě čůrat a podařilo se jí připočůrat (vysvětlovala jsem, co je to krevní tlak a byla to okamžitá reakce na zmínku o tekoucích kapalinách). Takže odmítla jít do lékárny, že si nejdřív chce převléct kalhotky. Začla jsem si říkat, jestli nemá spíš tlak větší. Do lékarny jsme se dostali asi za hodinu, kdy už se cítila dost normálně (prý už necítila tak velký tlak v hlavě) a měla tlak 105/78, puls 85,. Bylo to měřeno na takovémtom lékarnickém přístroji, kde je manžeta vevnitř vyboulená, což na mě číní dojem, že koriguje pracovní tloušťku manžety vzhledem k obvodu paže. Dceři je skoro 10, je spíš menší - měří cca 130cm, váží 26,5 kg. Ten diastolický tlak mi opravdu přijde vyšší. Jsme v zahraničí a neznám její hodnoty tlaku z preventivních prohlídek v čechách. Je takovýhle tlak v pořádku? Mám ji v následujících dnech ještě párkrát dojít změřit tlak? Mám kontaktovat našeho family lékaře? Jinak je dcera zdravá, před půl rokem prodělala boreliozu (chytla o letních prázdninách) a zároveň docela zhubla - o cca 3 kg. (o letních prázdninách 4 kg přibrala, tak mi to nepřijde významné).

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnota diastolického tlaku, kterou uvádíte je opravdu vyšší, otázka je, jak kvalitní byl tlakoměr v lékárně, některé měří tlak jen orientačně, ne moc přesně. Vzhledem k tomu, že se jedná zatím o jednorázovou záležitost bych s návštěvou lékaře počkala. Sledujte dceru, zda se objeví podobné potíže (točení hlavy, slabost, mdloba, počúrání nebo jiné neobvyklé projevy). Námatkově můžete měřit tlak, zapište si hodnoty. Jestli by i další byli vyšší, pak zajděte k lékaři, možná bude potřeba pravidelného měření. Přeji hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: