Krevní tlak

Cca 1 rok se léčím z vysokým tlakem . Je mi 36 let měřím 181 cm a vážím 96 kg, ,cca do 30 let jsem aktivně sportoval. Dříve jsmej z lékařem vyšší hodnoty přisuzovali syndromu bílého pláště. Pro jistotu mi dal holtra . Výsledek přes den byl průměr 140/100. Byly mi nasazeny léky Prenessa postupně pro neúčinost zvyšovány z 2,5 až na 10mg . Po půl roce kašle mi byly změněny na Carzap 32 mg. Po přečtení letáku u Carzap , že 32 mg je max dávka a vedlejších příznaků jsem se rozhodl léky vysadit . Nyní mám přes den 140/100 při tepu 60. Mám stresové zaměstnání a doma malé děti takže klidu taky moc ne :-). Pokud , ale doma vše utichne a dám si večer 2 dl vína a cca v 23:00 se změřím mám 128/84. Je prosím možné , že tlak je umně zvyšován psychicky ? Mám se vrátit k léčbě léky nebo je cesta snížit váhu a tolik se nestresovat? Jsou v mém věku hodntoty přes den 140/100 zdraví nebezbečné ? Moc děkuji za případnou odpověď. Martin

Odpověď odborníka:

Pokud výsledek tlakového Holtra ukázal průměr TK okolo 140/100, jedná se opravdu o zvýšenou hodnotu- hovořím o druhé hodnotě- 100, první hodnota je hraniční- 140.
Stresový podíl tam jistě může být, podíl toho, že jste přestal sportovat také.
Ano, úpravou životosprávy- vč. omezení solení, aktivním sportem opravdu můžete hodnoty tlaku snížit- je možné se domluvit s lékařem, že to zkusíte takto třeba na 3 měsíce, poté by se dle výsledku eventuelně nastavila další terapie.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: