Krevní tlak

Dobrý den. V poslední době mám kolísavý krevní tlak. Např. dnes v noci jsem měla 163 na 83, byla jsem úplně v klidu, neměla jsem žádný stres. Asi hodinou před tím než jsem si tento tlak naměřila jsem měla 120 na 69. Protože jsem nemohla spát, tak jsem si v průběhu noci tlak přeměřovala, postupně mi klesal, až jsem ráno měla 130 na 70. Na vysoký tlak beru tritace 2,5 1x denně. Dále beru cavinton 1ráno a 1 v poledne. Večer beru1 tulip na cholesterol. Nellépe se cítím při tlaku max. 120 na 70. Chtěla jsem se zeptat, když mám tak vysoký rozdíl mezi daistol. a systol. tlakem, jestli je to na závadu. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neuvádíte přesně Váš věk, obecně však platí, že se stoupajícím věkem klesá pružnost cév, což se může projevovat tzv. systolickou hypertenzí, kdy diastolický tlak je zcela normální a zvýšený je pouze tlak systolický (může dosahovat i hodnot nad 200 mmHg), tím je vysvětlen vysoký rozdíl mezi systolickým a diatolickým tlakem. Jinak léčba je stejná jako u "běžné" hypertenze - dodržovat režimová opatření (omezit solení, optimální váha, přiměřená fyzická zátěž), stejné jsou i používané léky. Dávka Tritace 2.5 mg/1x denně je naprosto minimální. Krevní tlak během dne fyziologicky kolísá, pro posouzení účinnosti léčby je nevhodnější měření ráno před užitím antihypertenziva. Pokud nemáte žádné obtíže, není vhodné měřit krevní tlak opakovaně během dne, jednorázový vzestup pak vyvolá zneklidňující otázky. Pro posouzení účinnosti léčby se nejčastěji používá 24-hodinová ambulantní monitorace krevního tlaku, toto vyšetření Vám doporučuji - požádejte svého praktického lékaře nebo internistu. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: