Krk, zánět... ?

Dobrý den, už asi 10 dní mne trápí jeden a ten samý problém. Zarudlý krk a bolest v něm. Trochu kašel a rýma (průhledná, někdy trochu do bíla). Beru různé pastilky, dělám čaje (zázvorový, majoránka, máta..), med, citron, ven skoro nevycházím a krk mám neustále ovázaný šátkem. A nic. Žádné zlepšení. Někdy je alespoň bolest lepší, někdy horší, hodinu po hodině je to jiné. Co se teploty týče, řekla bych že nemám, cítím se dobře, problém je jen ten krk. Mandle jsou též zarudlé a občas se na nich malé bíle tečky objeví, ale nemám povlak na jazyku, ani horečku, malátnost, schvácenost, nic. Prostě se cítím fajn. V říjnu tohoto roku jsem prodělala zápal plic a brala jsem 3 dávky antibiotik. Nevím, jestli to může nějak souviset (nějaké větší oslabení imunity či něco takového)... Nevím, co mi je a jak s tím bojovat.... Trvá to už dost dlouho na běžné nachlazení, prosím o nějakou radu (přikládám fotorafie). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte pharyngitis což je zánět hltanu. Příčina je buď infekční/ virus, kvasinka, bakterie/ nebo alergická. Doporučuji návštěvu ORL lékaře s provedením stěrů, FW,KO+ diff, ASLO, crp, latex a dle tohoto dále postupovat. Jinak terapie, kterou jste si sama naordinovala neuškodí, ale pokud budete mít pozitivní nález v laboratoři nebo stěrech, ani nepomůže. A k poslednímu bodu co se týká antibiotik- antibiotika jsou imunosupresivní, to znamená, že čím více jich dáte tím více se vaše vlastní imunita oslabuje. To znamená nikdy je nedávat naslepo a ordinovat od dveří!

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: