Krkavice

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi lékař zjistil systolický šelest na pravé krční tepně, chlopně jsou bez šelestu. Dočetl jsem se, že tyto šelesty mívají starší lidé. Mě je tedy 25 let. Nekouřím, nepiju (a to myslím opravdu vážně), BMI 19, cholesterol HDL i LDL v normě. Krevní tlak 140/90. S ničím se neléčím, nic mě nebolí. Chudokrevnost nemám. Operace žádné (akorát slepé střevo). Prostě bez problémů. Pokud tam je tedy turbulentní proudění, je pravděpodobné, že se tam tvoří sklerotický plát se všemi možnými důsledky. Tak mě tedy zajímá, zda mám v brzké době (tj. do 50 let) očekávat radostnou událost ve formě mozkové příhody (abych si případně stačil ten život ještě nějak užít). Děkuji za jasnou odpověď. Odpovědi typu: navštívit odborníka, který Vám provede ultrazvuk tepen, nepotřebuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud už v tomto věku trpíte vážnou aterosklerózou, pak je riziko cévní mozkové příhody opravdu vyšší. Šelest však nemusí být způsoben jen aterosklerózou. Proto opravdu doporučuji znovu kontrolu na angiologii. Hezký den.

MUDr. Martin Kaláb
MUDr. Martin Kaláb

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Stomatologická klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: