Křupání v kotnících

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na závažnosti mého častého křupání v kotnících. Pro ukázku posílám odkaz na video, které by mělo napovědět více. Je mi 22 let a v dřívějších letech jsem hodně trpěl na časté výrony. Nyní se snažím úžívat kloubní výživu, vhodnou stravu pro zlepšení chrupavky a musím říct, že bez výsledků. V nejbližších dvou až třech měsících se nedostanu k žádnému ortopedovi, tak bych se rád zeptal, jestli můžu nadále chodit běhat aniž bych ublížil chrupavce atd. Začíná období, kdy bych chtěl začít trénovat běh. Bohužel mám velký strach abych si tímto neublížil. Pokud by jste mně mohl doporučit některá cvičení pro zlepšení byl bych hodně vděčný. Klidně bych uvítal odkazy na odbornou literatu, kde bych si něco mohl přečíst. http://leteckaposta.cz/784970713 Předem díky a přeji hezký zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Jistě hlezno vyžaduje vyšetření včetně rtg snímku a pokud je třeba i další zobrazovací metody. Obecně lze říci, že zvukové fenomény, které pacienty znepokojují nemají tak velký význam, který se jim přisuzuje zvláště tehdy, pokud stav není spojen s bolestí nebo pohmatovým nálezem nebo otokem. Na zvukovém fenomenu se mohou podílet drobné změny po předchozích poraněních, ale může se jednat i o změny v pochvě šlach, které kolem hlezna probíhají. Někdy jsou to příznaky i doznívající nezralosti kloubní chrupavky tzv. chondropatie, kdy nezralá chrupavka není schopna zcela vyhovět požadovanému fyzickému přetížení. Pokud vyšetření není možné doporučuji omezení zátěže, polohování končetiny v úlevové poloze, chondroprotektiva sice stav nevyřeší, mohou napomoci. Jinak podle pozdějšího odborného vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: