Krvácení mimo menstruaci

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 42let,2 děti, od 20 let jsem brala antikoncepci bez problémů. Před 7 lety jsem porodila a od té doby začali potíže. Před třemi roky jsem byla na kyretáži z důvodu silného krvácení při menstruaci. Poté mě gynekolog předepisoval antikoncepci cca 3x obměněna z důvodu bolestí v prsou, hlavy, špinění a krvácení mimo menstruační cyklus (k tomu také někdy užíván noretisteron k zastavení právě tohoto krvácení). Před rokem a půl zavedena mirena. Mimomenstruační krvácení neustalo, ani při braní noretisteronu. V únoru tohoto roku mirena vyndána. 2.3.2009 provedena další kyretáž, dle hystologického nálezu pouze hormonální změny, které mě lékař nedokázal vysvětlit.Od této doby zatím žádná antikoncepce, ale již podruhé menstruační krvácení, ale i špinění a slabé mimomenstuační krvácení. Prosím o radu, co mám dále dělat, zda nehrozí vyndání dělohy, zda by hystologický nález ukázal i popř. nádor na vyječnících. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po dlouhodobém užívání antikoncepce a pak jejím vysazení je třeba dát tělu čas, aby začalo fungovat "po svém". Užívání hormonů je vždy zásah do přirozených mechanismů. Pokud se ptáte na nádor vaječníků, tak v tom případě je operace, t.j. odstranění vaječníků nutné, odstraňuje se i děloha. U vás zatím dle toho co píšete není žáné podezření na nádor, takže vše bude je na podkladě hormonálních změn. Hormony totiž ovlivňují během cyklu stav výstelky v děloze, takže to zřejmě bylo popsáno na histologickém nálezu. Hormonální změny jsou totiž na děloze normální nález. Vzhledem k tomu, že však krvácíte nepravidelně a mimo cyklus, bude nezbytné, abyste zůstala v péči gynekologa, vzhledem k trvajícím obtížím návštěvu neodkládejte.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: