Krvácení po sexu

Dobrý den, již asi 2 měsíce mám problém s krvácením po styku (s partnerem spolu nebydlíme a styk máme nepravidelně, cca 1x za týden až dva týdny). Sedmým rokem užívám kroužek Nuvaring (předtím jsem brala Minervu a Mirelle, ale po obou jsem měla zvýšené jaterní testy, proto jsem přešla na Nuvaring). Podobné krvácení se mi objevovalo cca před třemi lety a po nějakém čase to zase ustalo. Tehdy se mi objevovala krev pouze po styku, když jsem šla na toaletu na papíře. Nyní po styku mám vyloženě krvavý výtok a někdy mám i druhý den po styku ve výtoku trochu krve. Zároveň tak poslední tři měsíce pozoruji i změny v menstruaci (kroužek vysazuji v neděli a menstruace se celé roky standardně dostavuje ve středu, nyní již začínám špinit už v pondělí po vysazení). Již při první prohlídce v 17 letech mi bylo sděleno, že mám na čípku viditelné změny, nicméně dvakrát za rok chodím na pravidelné prohlídky, kde je mi nabírána cytologie, výtok a prováděn ultrazvuk - výsledky vždy v pořádku. Dnes jsem byla u svého gynekologa a problém jsme spolu probírali - prý díky tomu, že na čípku mám nějaké změny, tak ty mohou toto krvácení občas způsobovat (podle něj stejně tak k tomu může přispívat i kroužek Nuvaring - že pochvu jakoby "dráždí"), ale prý pokud cytologie vychází v pořádku, že se s tím v podstatě nic nedělá, a že by se to mohlo po čase zase srovnat. Provedl mi jako vždy cytologii, odebral vzorek výtoku (pro zjištění, zda nemám zánět), ultrazvuk a při prohlídce nic znepokojujícího nenašel (navíc jsem den předem měla styk a opět jsem mírně krvácela, ale původ krvácení doktor i tak nenašel). Výsledky budou za 14 dní, doktor mi řekl, že pokud budou v pořádku, že to zatím nemám řešit, že by se to po nějaké době mělo zase upravit samo a pokud by to trvalo dlouhodobě nebo se to zhoršilo, že by viděl řešení ve změně antikoncepce, aby se to po tom kroužku "zklidnilo". Prý je to ale to poslední co by chtěl dělat vzhledem k tomu, že na ten kroužek jsem již zvyklá a změna antikoncepce je poměrně velký zásah do těla (navíc do roka budu končit školu a poté bych chtěla antikoncepci vysadit úplně, takže z tohohle důvodu té změně ani já příliš nefandím). Jedině mi doporučil občas používat gel Lactofeel, který obnovuje normální PH v pochvě, že by to mohlo pomoci trochu zklidnit. Tak se potřebuji zeptat: za předpokladu, že výsledky budou v pořádku, opravdu to nemusím řešit jak mi řekl můj doktor, i když budu dál krvácet? Mohu v sexuálním životě s partnerem pokračovat nadále v klidu, jako doposud? Michaela, 25 let

Odpověď odborníka:

Jde o to zda krvácení pochází z povrchu čípku nebo z dutiny děložní,správně nasazený kroužek by neměl čípek dráždit, protože se o něj neopírá,ale o klenby poševní, ale pokud jsou všechny výsledky včetně cytologie normální myslím že nemusíte mít obavy, změnu antikoncepce bych doporučil jen v tom případě,že by krvácení pocházelo ze sliznice děložní. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: