Krvácení ze stolice

Dobrý den , chtěl bych se zeptat na problém s krvácením ze stolice . Je mi 25 let , ale podle specifik nepatřím do ryzikové skupiny s předpokladem nádorovým onemocněním. Obezita,nedostatek pohybu,životní styl atd. Mám cca 4 roky problém s krvácením ze stolice. Projevuje se to příznaky :• krev ve stolici (může být jasně červená, ale také tmavá nebo nemusí být patrná vůbec), • problémy při vyprazdňování, • průjem, zácpa (často jejich střídání), • pocit nedostatečného vyprázdnění, • opakující se bolesti břicha, nadýmání, říhání, pocity plnosti nebo křeče, • nedobrovolná ztráta hmotnosti. Před Vánocemi 2014 , jsem shodil asi 8,5 kg . Nyní vážím 74 kg , měřím 174 cm, byl jsem u svého obvodového lékaře,a podle výsledku krve...játra ,ledviny atd je vše v pořádku,lékař mi řekl ať se vážím pravidelně a pak ať se ozvu, nyní už nehubnu ...ale ta ztráta hmotnosti je dost během 2 měsíců, na wc chodím pravidelně 1-2x deně. .Sportovní postava. Sportuji o víkendech pravidelně fotbal, pokud je přes týden čas , tak i v týdnu.V roce 2013 jsem si léčil hemeroidy cca 2 měsíce, příznaky potom nebyli asi 3 měsíce, poté se opět projevovali, trvají dodnes. Může se jednat o nádorové onemocnění , či jsou to pořád jen hemeroidy? Krev bývá střídavě tmavě červená až do černa+ hlen ve stolici, někdy světle rudá,což by byl příznak hemeroidů...ale obávám se té tmavé až do černa. Předem díky za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážený Jiří, chápu Vaše obavy, každé krvácení z konečníku by mělo být řádně došetřeno. Opravdu nejčastější příčinou bývají hemoroidy, ale trávicí trubice by měla být vyšetřena komplexně. Nádorové onemocnění samozřejmě nemohu vyloučit, ale spíše si myslím, vzhledem k ostatním příznakům a k Vašemu věku. že se bude jednat o tzv IBD - inflamatory bowel disease- tedy o chronické zánětlivé onemocnění střeva. Typicky postihuje mladé lidi, charakterizováno váhovým úbytkem, krvácením s hlenem a břišním dyskomfortem. Typicky se také střídají období klidu s obdobím s aktivním onemocněním. Jediným možným řešením je návštěva gastroenterologa, kolonoskopické vyšetření střeva a při potvrzení diagnózy nasazení potřebné medikace. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: