Krvinky v moči a bolest pravé ledviny

Dobry den pane doktore, trápí mě jistý problém od jedné doby, kdy jsem prodělala chlamydie. Je to dva a pul roku. Mám pořád krvinky moči, i když si vezmu léky volně dostupné, například na horečku, která mi vždy trvá jeden den, než se to vyčistí. Pokud dostanu od doktora léky na předpis atd., tak nemám krev v moči, mimo ty léky krev v moči nemám. Co by mohlo krev v moči způsobovat? A už je to rok, co mě začala bolet jedna pravá ledvina, o té druhé vůbec nevím. Když si vezmu i léky, co mně poradí lékař, tak mě ta ledvina bolí ještě víc. Teď před třemi měsíci jsem měla asi dva a půl měsíce klid od pobolívání ledviny, nevěděla jsem o ní. Už jsem byla několikrát na ultrazvuku a rentgenu, s žádným nálezem. Teď jsem před dvěma dny byla znovu na ultrazvuku a nic, vše normální. Ještě půjdu odevzdat moč na rozbor a taky krev, ale na krvi jsem byla v nemocnici na interním oddělení, kde jsem byla přijata pro bolest na hrudi. To může znamenat, jak jsem se dočetla, selhávání ledvin. Nakonec se ukázalo, že je to od krční páteře. Takže dělali celkovou hematologii, biochemii atd., a vše v pořádku. Jen prostě v moči krvinky, jinak vše v pohodě. Ale to mě zrovna v tom bedru nebolelo. Mám strašný strach, z čeho to bude. Mám takové nervy, že jsem si došla k psychologovi. Pokud mě doktor po výsledcích moči nepošle na nefrologii, tak mě tam pošle doktorka. Mam strach, že mi selhává ledvina a nebo prostě je tak nemocná, že mi jí odstraní. Mám opravdu strach. Jiné problémy nemám. Je jiná možnost léčení než dialýza a odstranění ledviny? Chodím často čurat, když mě pobolívá, ale to bych řekla, že jsou spíš nervy. Jsem na to citlivá, protože někdy přes den vydržím 7 hodin, jak kdy. Nechci přijít o ledvinu, mam strašný strach z operace. Mám se bát? Prosím, poraďte. Mám 4 letou dcerku a snažím se to potlačovat, ale bojím se. Z čeho ta krev může byt? Z jedné ledviny? A ty bolesti? Když nálezy jsou v pořádku? Vím, že může následovat biopsie a bolí to? Nedávno mi manžel masíroval záda, myslela jsem, že to jsou záda a rozbolavěl mi to a já pak měla větší pobolívání, dosud větší. Chvílemi mě to dost pobolívá. Děkuji moc. Veronika

Odpověď odborníka:

Doporučuji co nejdříve jít na nefrologické vyšetření - v severních Čechách např.: Masarykova nemocnice Ústí n. Labem. - Bukov, tel. 477 112 704, nebo nemocnice Teplice, tel. 417 577 808. Z odstranění ledviny strach t.č. mít nemusíte. Je zapotřebí zjistit, jaká je příčina krve v moči - někdy je skutečně k jejímu určení nutná biopsie ledviny. To je poměrně jednoduchý výkon, který se provádí v místním znecitlivění. Výkon je nebolestivý, nepříjemné je jen to, že musíte po odběru vzorku ledvinové tkáně dodržovat klid na lůžku do druhého dne. Některé autoimunitní záněty ledvin, které u Vás přicházejí jako příčina obtíží v úvahu, skutečně mohou vést po mnoha letech k selhávání ledvin a nutnosti jejich náhrady. Toto se však dá výrazně oddálit, pokud budete pravidelně chodit na nefrologické kontroly. Doporučuji lékaři sdělit, že jste prodělala chlamydiovou infekci močových cest. Pokud se potvrdí chlamydie, je vhodné k antibiotikům nasadit Wobenzym.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: