Kulatá záda, ochablé svaly

Dobrý den, je mi 22 let a poslední půlrok jsem neměla moc pohybu. Už někdy ve 13 jsem se začala hrbit. Do té doby jsem měla pohybu opravdu hodně, potom ho ale začalo ubývat. Poslední měsíc mne trápí bolest svalů, především lýtek a hýždí. Nejprve jsem si je namohla při několika hodinovém tanci, poté mne bolely při chřipce. Teď už mne ale pobolívají i jen tak, po menší námaze, pár minutovém státní nebo jen když je mám natažené na pohovce. Bála jsem se zda nemám něco s žilami, ale praktická doktorka mi řekla, že je to nepravděpodobné. Protože mne trápily i bolesti svalu u krku a ramene a střílelo mi to až do hrudníku, napsala mi má neuroložka žádanku na rehabilitace. Než se tam však dostanu, objednají mne na vyšetření a následné rehabilitace, bude měsíc pryč. Poradíte mi, co zatím dělat doma? Jaké cviky provádět, když mne ta lýtka bolí i při malé námaze. Obzvláště mne bolí jedno místo vzadu pod kolenem už asi půl roku a někdy i z boku toho kolene. S kamarádkami potřebujeme začít trénovat tanec na vystoupení na konci května a poté v červenci. Myslíte, že to nenaruší rehabilitaci a budu moct trénovat během ní? Netančíme zas tak náročné prvky ale mé svalstvo je teď asi hodně ochablé. Také jsem se chtěla zeptat, jestli myslíte, že už se v mém věku nedá napravit ta páteř - ta kulatá záda - a budou ji moci držet jen svaly, které budu muset začít posilovat? Případně jak dlouho myslíte, že budu muset cvičit a svaly posilovat, abych se prestala hrbit? Snaha zůstat narovnaná mne momentálně hrozně vyčerpává. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie,na svalovou bolest bych doporučoval koupit si preparát s hořčíkem/mám dobré zkušenosti s volně prodejným Dologranem/ a také B komplex , tyto bych denně užíval dle návodu ,pokud je příčina potíží z nedostatku minerálů nebo vitaminů -do 14 dní by jste měla vidět zlepšení , také nutbo nezapomínat na příjem tekutiny /optimálně obyčejná voda/ a nechte si zkontrolovat krevním testem funkci štítné žlázy. Tak jak popisujete své držení těla je zřejmé , že současná zátěž při tanci je na Vás moc a nejste na takovou zátěř připravena.Nezbytné je podstoupi rehabilitaci u zkušeného fysioterapeuta nebo po vyšetření rehabilitačním lékařem ,jistě se i s ohledem na Vaše mládí dá hodně věcí upravit ale připravte se zpočátku na soustavnou práci na sobě ,samozřejmě ale musí te vědět jak a to bez odborníka a jeho vyšetření nelze.

prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc
prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc

Specializace: Rehabilitace a fyzikální medicína
Pracoviště: Lázeňský hotel MONTI SPA, Františkovy Lázně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: