Kulicka

dobry den jeste vam k tomu tedy reknu vic...kdyz mam problem se zacpou tak v ritnim otvoru nahmatam tu kulicku je tvrda na dotek ale me to pripada kdyz s´to zkouknu zblizka ze je to mekke...ale u nas v rodine nikdy nikdo nemel rakovinu je mozne mit ve dvaceti rakovinu streva?a histologie by nestacila ja se opravdu te koloskopie bojim...dekuji...odpovidam k predesle odpovedi od vas..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokudje ta hmataná kulička hladká, je pohyblivá proti spodině, nezvětšuje se, objevuje se jen při zácpě, pak se nejspíš jedná o tkáňový uzlík. Rakovinu tlustého střeva lze mít i ve dvaceti letech, ale bez dědičných dispozic je to dost vzácné. Histologie = vyšetření odebrané tkáně pod mikroskopem, jestli je v pořádku, koloskopie je prohlédnutí sliznice tlustého střeva kamerou. Při koloskopii se odebírají vzorky na histologii, pokud je to potřeba. Koloskopie je jediné snadno dostupné vyšetření, kdy lékař dokáže prohlédnout celou sliznici tlustého střeva, tj. má šanci najít všechny změny na sliznici, které tam nemají co dělat (kromě nádorových změn hlavně polypy, vředy, zánět, poruchy prokrvení atd. atd.). Pak se ještě dá provést rektoskopie, ale to se prohlédne jen oblast konečníku, tj. cca posledních 15 cm střeva. Lze i vyšetřit jen tu hmatanou kuličku, i histologicky. V tom Vám pomohou na gastroenterologii.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: