Kvasinka nebo něco jiného?

Dobrý den, obracím se na Vás s velkou prosbou o radu. Už rok a půl mám nepřetržité potíže, mělo by se jednat o poševní mykózu, vše od počátku řeším s lékařem. Ale léčba je prozatím neúspěšná, ačkoliv jsem vyzkoušela snad už všechno: antimykotika příliš nezabírají (candibene, clotrimazol, klion d, macmiror, tetraborikové globule apod.). Masti střídám a používám ne mnoho, kvůli rezistenci. Užívala jsem i candivac, 12 týdnů wobenzymovou kúru, různé podpůrné prostředky na podporu poševní mikroflóry - multigyn, v současnosti 1x týdně gynoflor. Cukrovka nepotvrzena. Imunologické vyšetření v pořádku. Momentálně také dobírám autovakcínu, ale nepovedla se vykultivovat kvasinka, obsahuje e.coli, se kterou jsem se taky léčila. Snažím se vyhýbat cukru, nosím bavlněné prádlo, jen se sprchuji, bazén a saunu nenavštěvuji. Při menstruaci používám probiotické vložky a na noc tampony ellen. Sexuální styk nemám. Mohlo by se jednat o něco jiného než o kvasinku? Mé příznaky jsou: svědění, pálení, někdy řezání, momentálně dost velké a to i u konečníku (zhoršení stavu pozoruji několik dnů, začalo to před menstruací a pokračuje i po ní). Občas mám pocit jakoby nepřetržitého vzrušení nebo téměř orgasmu (samozřejmě velmi slabého). Zpočátku jsem měla zevní genitál hodně červený, i okolí konečníku, teď už tolik ne, na pohled to vypadá zdravě. Pokud mám výtok, tak je ne příliš masivní, spíše méně, ale je bílý, hrudkovitý, bez zápachu, konzistence mouky s vodou. Zápach si hlídám a ten se nevyskytuje. Lékař mě při kontrolách čistí a vyplachuje boraxem. Teď v pátek jdu na prohlídku, na co se mám pana doktora zeptat nebo o jaké vyšetření požádat? Jsem jeho jediná pacientka s takovýmto vleklým problémem, nevím, jestli si se mnou ví rady. Jsem už dost nešťastná, je to velmi nepříjemné a ubíjející. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě je nutné opakovaně provádět stanovení mikrobiálního obrazu poševního a kultivace včetně citlivosti a podle výsledku korigovat léčbu, bylo by i vhodné vyšetření partnera zda od něj nedochází k reinfekci. Dále je bezpodmínečně nutné dodržovat následující. Dodržujte přiměřenou hygienu – nedostatečná i přehnaná péče v intimní oblasti poškozuje obranné mechanismy sliznice. Používejte neparfémovaná mýdla, koupele, vložky a slipové vložky – parfémované mohou poškodit ochranný kyselý film pokožky, která se potom stane náchylnější ke kvasinkovým infekcím. Nenoste syntetické spodní prádlo – vytváří teplé a vlhké prostředí, ve kterém se vaginální infekci daří. Nenoste těsné oblečení – těsné upnuté džíny podporují prostředí pro rozvoj infekce. Vyhněte se nošení spodního prádla typu strings a tanga, jejichž šňůrka nasává vlhkost a stává se živnou půdou pro kvasinky a bakterie. Po použití toalety se utírejte zpředu od pochvy dozadu – nepřenesete tak žádné střevní patogeny do vagíny. Některým ženám vyhovuje používání ubrousků pro intimní hygienu (samozřejmě neparfémovaných), u jiných naopak vaginální mykózy vyvolávají, protože nechávají sliznice vlhké. Vyvarujte se konzumace velkého množství uhlohydrátů – například ve formě cukru, čokolády nebo koláčů, protože kvasinky mají rády sladké. Vhodné je také vyhnout se bílému pečivu a příliš velkému množství tvrdých sýrů. V případě zjištění prvních příznaků vaginální mykózy zahajte léčbu vhodným přípravkem co nejdříve. Před aplikací vaginální tablety či vaginálního krému si nejprve důkladně umyjte ruce – zabráníte tak vniknutí dalších nežádoucích patogenů do pochvy. Při zahájení léčby antimykotiky dodržujte doporučenou délku léčby vycházející z příbalového letáku – předejdete tím časnému opětovnému návratu vaginální mykózy.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: