Kyčle

Dobrý den, obvodní léklař mě pro bolest kyčlí odeslal na rentgen, výsledek z rtg zní: na skeletu kyčelních kloubů v AP projekci mírně snížena kloubová štěrbina proximolaterálně bilat., sytý sklerotický lem acetabula subchondrálně v zevním kvadrantu bilat. Krytí hlavic prox. femorů z 1/2. CD úhly mírně do valgosity Res: coxartrosis bilat. I-II. st. stp. DCC bilat. Chtěla bych se zeptat, co to pro mě fakticky znamená. Bolest kyčlí bývá výraznějsí, když nosím obus s vyšším podpatkem (nebývá často). Budu mít nějaká omezení? Ráda jezdím na kole, dříve jsem rekreačně běhala (asi 2 roky - pomohlo mi zhubnout), nyní již 2 roky neběhám ani nijak výrazně nesportuji. Kyčle mě bolívají i v noci, někdy celý bok. Léky od bolesti neberu žádné. Ráda bych se bolesti kyčlí zbavila. Pomůže mi nějaká rehabilitace? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Artroza kýčelního kloubu I. a II. stupně není nijak závažná, ale potíže může vyvolávat a je třeba se vyvarovat dalšího zhoršování. Na kole jezděte dále, kýčelní kloub ale běhy a skoky není vhodné přetěžovat, posilovat cvičením, které byste měla absolvovat na rehabilitačním oddělení, svasltvo kýčle,aby vlastní kloub byl svalstvem chráněn. Chondroprotektiva mají jen omezený účinek, spíše se jedná o potravinové doplňky, které v podstatě jsou obsaženy v běžné pestré stravě. Obraťte se na rehabilitaci v místě bydliště, pohybová terapie a fyzikální léčba může pomoci. Při bolestech je vhodný nástřik kloubu, provede ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: