Kyčle a abdukční peřinka u kojence

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala na mého 4 měsíčního syna. Po narození obě kyčle 1A. Na kontrole v 6 týdnech měl nález vpravo 2C. Na další kontrole ve 12. týdnu zlepšení na 2B a nyní na kontrole v 16. týdnu 1B. Syn nosí abdukční peřinku a na poslední kontrole nám paní doktorka doporučila peřinku synovi dávat stále a to 24 hodin denně. Syn se ale začal přetáčet a už zkouší i lézt. Peřinka mu v tom brání a on stále pláče, že mu pohyb nejde. Nyní mu jí dávám alespoň přes noc a na spaní do kočárku a nijak zvlášť mu nevadí. Prosím o radu, zda je opravdu nutná peřinka celý den non stop. Nerada bych něco zanedbala. Na internetu jsem našla, že nález 1b je v normě a doktoři doporučují široké balení na noc a nebo vůbec nic. Bohužel mi nikdo nevysvětlil, proč je u nás peřinka nutná v takové intenzitě. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Peřinka co nejčastěji je užitečná zcela jistě a přináší dobré, správné polohování hlavice do jamky, zpevnění kyčelních kloubů a je méně náročná než třmínky nebo dokonce fixační přístrojek. I dětí, u kterých peřinka není mají mít tzv. široké balení. Zda dále po 6 ti týdnech užívání dále peřinka, ale musí posoudit podle stavu vyšetření, UZ nálezu váš dětský ortoped. zde Internet nepomůže. Jistě jste podle vašeho popisu postupovala správně. Jak dále - konsultace s vaším dětským ortopedem detajlně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: