Kyčle u kojence

Syn se narodil o měsíc dříve. Můj dotaz je na UZ kyčlí. V porodnici v pořádku. Druhá kontorla - klin kyčle stabilní, abdukce volná bill. UZ kyčlí bill. IA stab. Třetí kontorla - klin kyčle stabilní, abdukce bill. volná, rr sym Betmann sym, UZ kyčlí bill dle Grafa Ia stab bez známek ossifikace hlavic, dop. fysiol. balení, D vit, kontrola za tři měsíce. Dnes jsme tedy byli na další kontrole a nález stejný, změna jen v náznaku ossifikace hlavic bilat. Když jsem se zeptala v čem je problém, pan dokrot řekl, že aby nás definitivně mohl pustit z "dohledu" musí zřetelně vidět, že osifikace hlavic je v pořádku. Tím že je syn narozen dříve, tak tato poslední kontrola proběhla ve věku 6 měsíců kalendářně, ale 5 měsíců gestačně. Ptala jsem se jestli by pomohlo např. široké balení apod. Říkal, že není potřeba. Jen že můžu krouživě procvičovat kyčle. D vitamín dávám, tím že je narozen dříve cvičíme i Vojtu, psychomotorický vývoj v pořádku. Je tedy tento nález nějak vážný pro budoucí vývoj kyčlí a jak dlouho může osifikace fyziologicky trvat, popř. nemělo by se udělat ještě nějaké vyšetření, např RTG? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Toto je zcela v pořádku, za fyziologickou mez se považuje vznik osifikačních jader do jednoho roku věku, Váš syn má proto ještě dost času. Nemusíte se bát. Je dobře, že máte pečlivého ortopeda, který synka dosleduje do jasné osifikace. Osifikaci nijak neurychlíte. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: