Kyčličky kojence

Vážený pane doktore.Ráda bych Vás poprosila o zhodnocení Sono snímků kyčliček dcery.Na sonu jsme byli dvakrát, poprvé v 9.týdnech a podruhé ve 3.měsících.Poslední sono snímek byl ve 3.měsících s tím, že předchozí vyšetření paní doktorka ohodnotila jako I.b a že už nemusím široce balit.Chtěla bych se tedy zeptat, zda je podle snímků skutečně vše v pořádku a již nemusím široce balit. A ještě bych měla otázku-dcera si při porodu prý zlomila klíční kost.Ručku však bez obtíží používala, žádná bolest, žádný pláč, žádné omezení.Přesto pediatr v šestinedělí vyslovil podezření na zlomeninu s tím, že při kontrole kyčlí, ať paní doktorka udělá i sono klíční kosti.Paní doktorka to však odmítla s tím, že se to nedělá a že ona to ani neumíTak teď tedy nevím, zda to dceři v pořádku srostlo.Ručku normálně používá.Mám tedy sehnat jiného ortopeda, který mi UZ klíční kosti provede?Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Soukalová

Odpověď odborníka:

Snímky na internetu jsou nevěrohodné a přes internet nelze stav kýčlí hodnotit. V tomto případě se na ortopeda obraťte, naše postnatální ortopedie je na světové úrovni a většinou se skutečně ortoped při sono nemýlí. Rtg ani sono klíčku není, zlomenina klíčku při porodu se u dítěte objevuje, ale lze předpokládat, že klíček je po 3 měsících již dávno zhojený, u novorozených dětí se zlomenina hojí bleskově. Ortoped vám poradí i podle klinického vyšetření klíčku dítěte. Pokud máte pochybnosti vyhledejte druhého ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: