Kyfoskolioza

Dobrý den,už od narození trpím kyfoskoliozou (páteře)...jako malý jsem musel cvičit (asi do 8,9 let) pak sem přestal dobrovolně cičit tak 6 let.Když mi bylo 15 let,tak jednoho dne kdy jsem šel domů po fotbale,semi začala v oblasti hrudního koše vytvářet taková nesnesitelná štípavá bolest...(nejspíš do byl důsledek předchozího necvičení) , pořád jsem proti té bolesti bral růzdné druhy prášků (např. Ibalgin) a nebo i mastě (např.Dolgit,Voltaren)...když jsem šel na 15 letou prohlídku,tak mi obvodní doktora řekla,že musím pravidelně doházet na rehablitaci.Tam jsem chodil v rozmezí 3 týdnu a dělal povinných 20 cviků na páteř,dostával jsem i elektroléčbu.Teď je mi 16 a každý den cvičím doma (už asi 4,5 měsíce) ,ale stále mám bolesti zad a i v oblasti hrudního koše,myslel jsem,že se těch bolestí zbavím,ale jak je asi vidět tak ne.Má vůbec dál cenu dál cvičit?

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o typickou nejčastější v podstatě vývojem způsobenou skoliozu, idiopatickou skoliozu, je především třeba stav řádně vyšetřit. Ve vašem případě se totiž může jednat o poněkud odlišnou ale podobnou záležitost Scheuermannovu chorobu. Proto je třeba na ortopedii stanovit zcela správnou diagnosu, zjistit nejen diagnosu, ale i aktivitu choroby. Procházíte totž posledním obdobím zrychlení růstu. Cvičit bude třeba vždy, cvičení skoliozu nemůže vyléčit, ale svalovým posílením průběh zhoršování zpomalit až zastavit. Navštivte svého ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: