Kyfoskolióza

Dobrý den.Prosím o vyvětlení lék. zprávy z ORT: Obj. vestoječ komp.kyfokolióza Th páteře, asymetrická deformita hrudníku charakteru pectus carinatum R: Kyfoscoliosis Th-L vert idiopatica gr I cum pectus carinatum Dá se tento stav nějak trvale napravit k normálu ? Nevím ani přesně např. kolik stupňů mám vybočení páteře. Pouze to, co jsem uvedl. Vývoj kostry je již ukončen. A na koho se obrátit pro stanovení přesného rozsahu ? Navštěvoval jsem RHB, ale posun k lepšímu z mého pohledu nenastal.Mívám bolesti zad v oblasti od krku dolů a to především vpravo. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ne. navrat k normálu učitě ne, jedná se o vrozenou zálěžitost s možným zhoršením vývojem, je třeba stav zlepšit posílením mezilopatkového svalstva dostatečným cvičením, vytvořit do jisté míry svalový korset. Bylo by vhodné se s nálezem obrátit k léčbě na rehabilitaci k rehabilitačnímu lékaři a fyzioterapeutovi. Cvičit a přiměřeně dle stavu i doma sportovat potom dále. Po posílení svalstva by neměl stav vyvolávat větší potíže.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: