Kýla

Vážená paní doktorko, dne 19.8.2016 jsem Vám pokládal dotaz na způsob vyšetření tříselné kýly, na který jsem dostal vysvětlení, jak vše probíhá. Bohužel, tehdy se jednalo o kýlu asi 2 cm širokou asi na dva prsy od stehna (podle vyšetření jiného lékaře), ale od té doby se mi subjektivně zvětšila, protože cítím pálení až šikmo k šourku. Následně, při zácpě jsem měl pocit zvětšení šourku. Na pohmat byl skutečně zvětšený, ztuhlý a jakoby naplněný tekutinou. Ihned jsem ulehl a pokusil se vše zatlačit, což se mi poměrně dobře podařilo. Od té doby se mi vše občas opakuje a navíc, při zatlačování cítím v chámovodech vejcovité nebolestivé zduření, které lze také vytlačit. Do doby zatlačení mám poměrně velké obtíže s chůzí. Lékařka, u které jsem byl na posledním vyšetření mi tvrdila, že žádnou kýlu nemám (před tím zjištěn dvěma lékaři), a že se mám při vydutí kýly dostavit k vyšetření. Bohužel, nemám možnost dopravy do nemocnice, sanitku nechci volat a tak vždy kýlu zatlačím. Obávám se, že pokud nebude kýla přímo viditelná, lékařka mne znovu odmítne. Prosím o vysvětlení, o co se může jednat v otázce pocitu naplnění šourku tekutinou a též vejcovité (zatlačitelné) zduření na chámovodech s doporučením, jaké vyšetření bych mohl požadovat při návštěvě výše uvedené lékařky. Děkuji za odpověď. Jiří

Odpověď odborníka:

zdravím Vás...ano jistě kýla se dá vrátit většinou a ten nález v sourku samozřejmě může být ta kýla která se dostane až sem... samozřejmě to proberte s chirurgem který vám kýlu potvrdil a zvažte operaci, pokud jste v dobrém zdravotním stavu, mohla by být úspěšná, samozřejmě vždycky hrozí že rána po operaci nemusí být dost pevná a kýla se může vrátit zpátky, to je právě nejčastější problém, ale to by měl právě posoudit zkušený chirurg... jinak s kýlou se taky dá žít, ale samozřejmě může se časem zvětšovat... riziko uskřinutí kýly je většinou malé... poraďte se i s internistou, zda-li by jste operaci zvládnul atd., pokud by byla operace pro vás příliš velká zátež ve vašem věku, tak to tak můžete klidně nechat a nechte si předepsat kýlní pás, který vám předepíše právě chirurg, kýla je sice nepříjemná věc, ale žít se s ní dá a komplikace jako je uskřinutí nastává málokdy, vejcovité zduření v šourku může být i hydrokéla, kterou by měl dobře vidět na ultrazvuku zase urolog, samozřejmě i ten chirurg... ale jinak máte opravdu jen dvě možnosti, operovat nebo to tak nechat být... potíže které máte jsou pro kýlu typické včetně toho pronikání do šourku, chce to zvážit rizika a úspěšnost operace, rychlou si samozřejmě nevolejte, ale nechte se odvézt normální převozovou sanitkou, kterou vám napíše obvodní lékař nebo se nechte někým odvézt nebo taxíkem a je úplně jedno, jestli je kýla venku nebo ne, ultrazvuk by to měl odhalit vždycky, chirurg samozřejmě i pohmatem... pokud by se po operaci kýla vrátila, budete akorát tam kde jste nyní, ale snad to stojí za pokus pokud je váš zdravotní stav dobrý... díky, pěkný den

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
Jak se hodnotí rakovina prostaty
Články: Jak se hodnotí rakovina prostaty
Stadium neboli rozsah...
Trápí vás dásně? Víme, co jim škodí!
Články: Trápí vás dásně? Víme, co jim škodí!
Správná péče o dutinu ústní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Štítná žláza dokáže hodně potrápit
Články: Štítná žláza dokáže hodně potrápit
Štítná žláza může...
Rakovina ledvin
Články: Rakovina ledvin
Rakovina ledvin (renální...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: