Kýla ?

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu . Myslím si, že mám břišní kýlu. Popíši Vám moji potíž. Už tak 5-7 let, přesně nevím, se mi při nějakém napětí, při kýchnutí, při změně pohybu, aniž bych se namáhala mi vyleze občas boule, ale ne na jednom místě. Pokaždé je to jinde. Buď pod pupíkem na straně, nad pupíkem po stranách, přímo okolo pupíku- někdy pravá, někdy zas levá strana. Léta je to stále stejné, ani lepší, ani horší. Objeví se mi to buď jednou do měsíce , nebo i několikrát za den, nezávisle na tom, zda napínám břicho víc, nebo vůbec. I když je to spíš při nějakém napnutí břišních svalů. Nebolí to, jen při vyboulení cítím pnutí a tlak, v tu chvíli je boule cítit na pohmat, ale mírným vmasírováním a zamáčknutím je vše v normálu. Na pohled není vidět. Před asi 15-ti lety jsem měla laparo žlučníku / kameny/. Je mi 40 let, mám dvě děti- porody normální. Chodila jsem před lety také na rehabilitaci kvůli zádům a lékař mi řekl, že mám hodně oslabené břišní svalstvo. Občas cvičím, ale nic násilného. Byla jsem s tímto problémem asi před 3 lety u lékaře, ten pohmatem nic neshledal a na požádání . abych dopomohla k námaze kašláním, nebo nějakým napnutím, tak zrovna nic se neobjevilo. Poslal mě na ultrazvuk a také nic. Řekl, že pokud to nebolí, není důvod zatím s tím něco dělat. Ani mi nepotvrdil , zda to kýla je, nebo není. No, jsem jiného názoru, přeci musí být i jiné vyšetření, jak potvrdit kýlu, pokud není zrovna hmatatelná a ten problém tam je? Nic méně, píšu proto, že se občas dočítám, že pokud je to kýla a i když Vás to nějak neomezuje, dřív , nebo později k chirurgickému zákroku dojde. Nemám z toho dobrý pocit, tak Vás prosím o radu a Váš názor, zda to na kýlu vypadá a zda se může projevit pokaždé i na tolika místech ? Slýchám jen , že se objeví jedna boule. Je možné, že je to třeba i způsobeno rozestupem břišních svalů ? Můžete mi prosím poradit ? Děkuji předem za odpověď Hezký den ! Helen

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Heleno. Diagnostika pupeční kýly ani pomocí klinického vyšetření, ani pomocí ultrazvuku není jednoduchá. Máte pravdu, pokud není kýla trvale vyklenutá, je to opravdu trochu šťastná náhoda, že se na ultrazvuku zachytí. Nicméně klinicky by měla být vyhmatatelná alespoň kýlní branka. Také s Vámi souhlasím, že břišní kýla se v dospělém věku málokdy sama ztratí a většinou se musí řešit operativně. Posílením břišní stěny můžete ale zamezit jejímu vyklenování a tím pádem i nutnosti alespoň dočasně kýlu řešit. Doporučil bych s odstupem opakovat klinické vyšetření i utrazvuk. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x