Kýla - léčba

Mám břišní kýlu v jizvě po operaci. S opravdu velkými bolestmi. Po CT mi řekli, že je skříplá. Podařilo se ji dát zpět. Teď se opravdu šetřím a hlídám.Podepsala jsem negativní reverz, ale neodmítla operaci. jen bych chtěla mít jasno a nemít strach. Jsem po kavoplikaci při které jsem přošla o ledvinu vinou lékaře. Jsem po bandáží žaludku. Plastika břišní stěny. praskl mi vřed v žaludku o kterém jsem nevěděla. Pod pupkem mám prázdno, nad pupkem po každé straně nestejné kusy "čehosi" když to zmáčku , má to tloušťku 10 cm a šíře asi 20 cm. není to tuk. Vážila jsem 154 kg, cíleně zhubla na 90 kg. (byly problémy se štítnou žlázou.) Laboratorní výsledky v pohodě. Já se domnívám, že by to vyřešila siťka, ale ne jen kýly, ale i na oslabení břišních svalů, diastáze přímých břišních svalů. Dotaz: Když mě otevřou, budu mít v břiše kdoví kolik srůstů po operacích s ty svaly bude taky pěkná trampolína. Jistě to nebude jen hodinová operace. a je tu druhý dotaz: Jsem astmatička, alergička ( ne na léky , jód apod.), mam jen jednu ledvinu i když pracuje dobře. angiosclerosis, přestávám vidět, idiopatická proktitida tlustého střeva,zlobí srdíčko (fibrilace) všechny chlopně moc větrají. Užívám Betalog zok 25mg ráno a večer půl. Jsem na Warfarinu 1x 5mg. V noci mám dýchač, protože mám spánkovou apnoi. mám mírnou atrofii mozku frontálně,nepravidelně prořídla struktura klivu. Teď jsem po vyšetření karotit, kdy se dělal jen dopler, protože pro nízké systoly nešlo pokračovat, mám tam malý plát, kdy mám strach že se mikro dostane do mozku. JInak je plát čistý a karotidy jsou volně průchozí. Takže, vydržím narkozu? Opravdu nejsem žádná padavka! jezdím stále pod širák s kytarou, sjíždím na raftu nebo kanoi Vltavu, jezdím na kole, jezdím na chatu. Jsem opravdu veselý člověk a jinak celkem zdravá. Chtěla bych tu operaci zvládnout, vím, že mi může odejít střevo. Víte, já mám opravdu strach! Vždyť mi příští rok bude teprve 70. Děkuji za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. Předně Vám gratuluji k úctyhodnému věku, je Vám teprve 70! :) Naprosto rozumím Vašim obavám a myslím, že jsou i na místě. Bohužel po pečlivém prostudování Vašeho zápisu a popisu komorbidit, kterými trpíme, nejsem schopný relevantně zhodnotit prospěch případné operace. Obecně bych byl ve Vašem případě spíše konzervativní, na druhou stranu pokud již jedenkrát došlo k inkanceraci kýly, je vysoká pravděpodobnost, že se to stane i podruhé a pak budete skutečně v nepříznivé situaci operování v akutním stavu. Navrhuji tedy, abyste znovu navštívila lékaře, který Vám to operační řešení navrhoval, a znovu jste s ním probrala všechny Vaše obavy a společně jste zhodnotili plusy a mínusy celého výkonu. Věřím, že společně dospějete k uspokojivému řešení. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: