Lámavost zubů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně svých problémů se zuby. Jde o to, že cca v říjnu jsem byl u svého zubaře, absolvoval jsem na šestce/sedmičce vpravo dole čištění kanálků a následně novou výplň zubu bílou plombou. To mi ale vydrželo cca dva měsíce, kdy mi plombu spolu s dalším kusem zubu "vylomila" žvýkačka. Objednal jsem se tedy znovu v prosinci a znovu mi byla udělána náhrada z bílé hmoty. Tentokrát zdarma, první kolo stálo okolo 2 tisíc. Dnes se mi ale po obědě (masová směs v bramboráku, čili zase nic tvrdého), výplň opět vylomila s dalším kusem zubu, čili už mi zbývá jen polovina stoličky na vnější straně. Jak byste mi doporučil pokračovat? Nechci tvrdit, že můj zubař odvedl špatnonu práci, ale přemýšlím o tom, že bych si nechal zub opravit od někoho jiného. Doporučil byste mi také něco, co by mohlo zuby zpevnit? (vitamíny, zubní kartáček apod.)? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Zuby po ošetření kořenových kanálků jsou oslabeny, protože dochází při ošetření kořenových kanálků ke ztrátě příčné klenby mezi vnější a vnitřní polovinou zubu. Zuby (zvláště stoličky) by se proto měly po ošetření kořenových kanálků zpevnit buď klasickou korunkou nebo tzv. overlayí. Pak problémy s lámáním přestanou. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: