Lamisil na plíseň

Již cca šest let si léčím plíseň nehtu na ruce různými roztoky. Výsledek léčby roztoky, byl prakticky nulový. Nehet je trochu zažloutlý, ale hlavně se odlupuje od nehtového lůžka. Cca 20% nehtu je vždy uvolněné a pod ním bílá plocha. Poslední rok se mi plíseň roznesla na další nehet. Paní doktorka mi tedy předepsala Lamisil v dávkování čtrnáct dní jednu tabletu denně, pak čtrnáct dní pauza, pak další balení lamisilu čtrnáct dní a nyní mám takto třetí balení Lamisilu s tím, že by to mělo být poslední balení. Paní doktorka mi řekla, že lék je drahý a že by jí to neproplatili. Výsledek je zatím minimální, nehet je stále 20% odlouplý ( vždy odroste a odloupne se na novém místě) a je vidět, že pod nehtem na nehtovém lůžku je plíseň. Je opravdu takto léčba dostatečná? Na internetu jsem četla, že by se u těchto problémů měl brát Lamisil půl roku. Nevadí ta 14 dní pauza? Neměl by se brát Lamisil bez přerušení?

Odpověď odborníka:

Ivano, Lamisil - účinná látka terbinafin- je antimykotikum a jako takové může mít celou řadu nežádoucích účinků. navíc je hepatotoxické- proto vaše lékařka zvolila uvedené dávkování. Onychomykóza (plíseň nehtů) je svízelné dlouhotrvající obtížně léčitelné onemocnění, léčba terbinafinem by měla trvat alespoň 6 týdnů a často je nutné ji opakovat. Léčbu můžete současně kombinovat i s roztoky, před aplikací je ale potřeba nehet zbrousit pemzou. Mějte trpělivost. Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: