Lapani po dechu pri usinani

Dobry den pani doktorko. Pokazde kdyz se snazim v noci usnout, tak jeste predtim nez se mi to povede se prudce probouzim a lapam do dechu. Potom je veskera nadeje na spanek pryc, jelikoz se tyhle stavy opakuji i nekolikrat za par minut. Mam pocit jako kdybych mel zachvat, zacinam citit neprijemne mrazeni v hlave, a na koneccich prstu, pote se mnou preleje takova vlna a ja ztratim schopnost dychat na par vterin. Pokazde mi z toho silne busi srdce. Mam pocit jako by me zachvatila hruza a des, ikdyz k tomu nemam vubec zadny duvod. Dost me tyhle stavy vycerpavaji. Nedavno mi byla objevena skolioza patere, a snizeni plotenky. Myslite ze by to mohlo teoreticky mit souvislost s tim? Na netu jsem se docetl o spankove apnoe, ale ja nechrapu, ani nepiju pred spanim, ani nemam nadvahu, spis naopak. Navic apnoe je popisovana tak, ze lidi prestavaji dychat BEHEM spanku, a ne jeste pred nim. Je to zvlastni, pres den se citim docela normalne, pokud pominu ty bolesti na hrudnim kosi a rukou, ale ty mam nejspis zpusobene tou skoliozou. Omlouvam se za tak dlouhy dotaz. Chci se jen poradit, treba i o tom kam bych s tim mohl pripadne zajit. Moje prakticka lekarka a ja mame velmi spatny vztah, takze k ni bych nerad chodil. Je to s ni des.

Odpověď odborníka:

Dobrý den a omlouvám se za poněkud opožděnou odpověď. Bez možnosti Vás vidět a vyšetřit, takto v rámci internetové poradny, nemohu samozřejmě vyřknout žádnou diagnosu s jistotou. Spánek a usínání jsou složité procesy, a některé stavy, jako např. svalové záškuby, které nás mohou i probudit, se mohou při přechodu z bdělého stavu do spánku (nebo při probouzení) vyskytovat a neznamenají nic patologického. Jelikož však popisujete více příznaků, napadá mě mj., že by mohlo jít o stav, který označujeme jako panický syndrom, a jeho výsledkem je hyperventilační tetanie: projeví se zrychleným a/nebo prohloubeným dýcháním (kterého si nemusíte být vědom), jehož důsledkem pak je brnění (mrazení) různých částí těla, typicky např. rtů, jazyka či rukou, dále motání či bolest hlavy, nevolnost, pocit na omdlení. Časté bývají také pocity bušení srdce, zrychlené či nepravidelné srdeční akce, pocit nedostatku dechu nebo nemožnosti se nadechnout, lapání po dechu ap. Podstata problému je psychického rázu, ale neznamená to nějakou "nenormálnost", depresi apod., nejde o žádné tzv. hysterické scény apod., jak se někdy laici domnívají, když tuto poruchu označíme za psychickou. Myslíme tím to, že není přítomna tělesná (organická) porucha. Osoba trpící tímto syndromem není zpravidla schopna svou vůlí onen stav ovlivnit (a často si vůbec uvědomit). Abychom tuto diagnosu mohli vyslovit, musí být vyloučeny jiné – primárně tělesné příčiny, které mohou navodit podobné příznaky (arytmie či jiné srdeční poruchy, změny krevního tlaku, onemocnění centrální nervové soustavy, nesrovnalosti vnitřního prostředí či hormonální poruchy, ale třeba také problémy s páteří a řada dalších). To samozřejmě není možné jen na základě popisu, v rámci internetové poradny. Je nutné celkové vyšetření lékařem, který dále posoudí, zda doplnit krevní odběry či další vyšetření. I když se spíše zdá, že nejde o spánkovou apnoi, bez vyšetření to s jistotou vyloučit nelze. Souvislost se skoliózou se mi jeví méně pravděpodobná, ale teoreticky možná je. Chápu, že se Vám k lékaři nechce, pokud s ním nemáte dobrý vztah. K jádru problému se ale skutečně jinak než lékařským vyšetřením nedoberete, takže nezbyde, než se zkusit s Vaším lékařem nějak "domluvit", nebo si hledat jiného.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
neviditelna odpoved | Od: Ramzan | 13.9.2014 08:39
pise mi to, ze muj dotaz byl zodpovezen ale ja nic
nevidim. co s tim je?
reagovat
re:neviditelna odpoved | Od: uLekare.cz | 15.9.2014 09:36
Dobrý den, omlouvám se za technické potíže. Váš
dotaz je již zodpovězen a odpověď je viditelná.

Děkuji


reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x