Laparoskopie ano či ne

Dobrý den, v roce 2012 jsem spontáním porodem porodila první dítě. Od té doby se snažíme o druhé. V únoru 2014 jsem měla zamlklé těhotenství s následnou kiretáží dělohy. Od té doby jsem měla přes rok velké bolesti při periodě a rozhozený cyklus. 5 měsíců jsme se nesnažili, potom zase, ale nedaří se navzdory určení dne ovulace. Muž má perfektní spermogram a u mě dle ultrazvuku ovulace probíhá. Zašla jsem na kliniku Iscare a zkoušela 2x inseminaci, také nevyšla. Můj gynekolog mi navrhuje laparoskopii. Na klinice ale trdí, že je to krok špatným směrem, zbytečná operace, doporučují rovnou IVF. Tvrdí, že případné problémy, které by komplikovali IVF by viděli na ultrazvuku. Můj gynekolog ale tvrdí, že na ultrazvuku to nevidí, že je nutná laparoskopie. Nevím jak se rozhodnout. Vím, že je těžké rozhodnout bez konkrétnějších informací, ale napiště prosím nějaké informace a názor, sama v tom plavu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je to otázka, LPSK Vám prokáže průchodnost nebo neprůchodnost vejcovodů, často po celkové narkoze a "propláchnutí" vejcovodů ženy otěhotní. Na druhou stranu to je invazivní výkon, a pokud budou vejcovody neprůchodné, IVF Vás nemine. Vím o Vás hrozně málo, abych Vám řekla svůj názor. Pravdou je,že UZ má v jistém ohledu velké limity,kdy je či není něco vidět... Pokud bych něco podstoupila, tak hysteroskopii, jak vypadá děloha (dle údaje o bolestivé menstruaci po kyretáži).

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: