Laparoskopie-spermiogram

Dobrý den, přibližně od srpna 2011 se snažíme o miminko. Mám nepravidelný cyklus (MS bez léků nemám vůbec) - beru Utrogestan a teď jsem už druhý cyklus měla Clostilbegit na podporu ovulace + kontroly na ultrazvuku, zda je folikul, kde jsem byla 11DC - dle Dr. tam bylo něco o velikosti 2mm, ale že spíše cysta. (další ultrazvuk nemohl být proveden, z důvodu nepřítomnosti lékaře). Tudíž styk nebyl naplánován přímo, doktorka řekla, že máme zkoušet a že když se nezadaří pošle mě na laparoskopii a přítele na spermiogram, aby do mě zbytečně necpala hormony. Přijde mi trochu unáhlené, dělat taková vyšetření, hlavně z té laparoskopie nejsem vůbec nadšená. Ovulační testy negativní, ale menší výskyt hlenu je - myslíte, že je možné, že ovulace proběhla? Je tento postup, který navrhuje má lékařka v pořádku? Popř. co byste navrhovala vy? Předem děkuji za reakci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vám paní doktorka nasadila Clostilbegyt, jistě Vám nechá čas na to, aby se zjistilo, zda tato léčba napomůže otěhotnění. Diagnostická laparoskopie a vyšetření spermiogramu partnera patří mezi vyšetření indikovaná při zjišťování příčin neplodnosti. Jistě se se svou lékařkou domluvíte, kdy bude vhodné případně tato vyšetření podstoupit. Doporučeným postupem je obrátit se na centrum pro léčbu neplodnosti, pokud se otěhotnět nepodaří po roce snažení, také však po dohodě se svým lékařem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: