Laryngitida

Tento dotaz jsem již pokládala, ale bohužel mi přišel jen začátek z odpovědi :-) Váš dotaz: Roční syn před pár dny dostal v noci horečku a kašlal, ráno u pediatričky jsem se dozvěděla, že má laryngitidu, prý oteče hrtan a ucpává dýchací cesty a dítě se dusí, zhoršené dýchání jsem pozorovala, ale dušení ne, ráno jsem si vyčítala, že jsme měli jet na pohotovost, ale prostě mě nenapadlo, že se může dusit, myslela jsem, že má kašel a hleny v krku,proto se mu hůř dýchá, proto by mě zajímalo z vaší praxe, jestli se kvůli laryngitidě může dítě udusit a nebo zda je to nepravděpodobné, celou noc jsem ho hlídala, snad bych poznala, že se dusí a vyhledala pomoc. Ze slov pediatričky jsem pochopila, že při laryngitidě se pokaždé dítě dusí, možná jsem to špatně pochopila, je možné, že syn měl lehčí průběh bez dušení? děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Při laryngitidě dochází k otoku v hrtanu - záleží na míře otoku - pokud je výrazný, dítě se skutečně může dusit a být ohrožené na životě. Toto je ale nejdramatičtěji vylíčený průběh laryngitidy. Existují ale i lehčí průběhy, kdy dítě např. pouze štěkavě kašle a dušné není. Věřím, že výrazné dušnosti byste si u svého syna všimla - to je obtížné přehlédnout, protože dýchání bývá skutečně namáhavé a pro dítě problematické. Pokud se ale u dítěte laryngitida rozvíjí, je dobré ho vystavit mrazivému vzduchu (v zimě vzít na balkon a v létě na něho otevřít mrazák) a pokud se do několika minut stav nelepší, je skutečně na místě raději vyhledat lékaře. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x