Laryngitida u dítěte

Dobrý den. Mám 3-letou dceru a před měsícem jsme se poprvé "seznámily" s akutní laryngitidou. Byla jsem s dcerou 2 dny v nemocnici. Od té doby mám neustále strach, že dcera zas onemocní. Je pravděpodovné, že nyní bude na toto onemocnění "trpět"? Mě teď už asi 5dnů palí a šimrá v krku, chraptím a mám suchý kašel. Mám obavy, že to ode mne dcera chytne a u ní se to vyvine v laryngitidu. Je to tak, že virus, který u dospělého způsobí jen normální kašel, tak u dítěte stejný virus probíhá hůře a může spět až k akutní laryngitidě? Nebo se jedná o jiný virus? Asi jsou moje otázky hodně laické, ale já nyní z tohoto onemocnění mám obavy a tak se potřebuji zeptat. Děkuji předem za vysvětlení. Helena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, laryngitida neboli zánět hrtanu až průdušnice, přičemž nejrizikovějším místem je subglotický prostor těsně pod hlasivkami. Ten je úzký a je tím pádem nejvíce zasažen otokem sliznice. Tento zánět je virového původu a často je způsobují např. viry parainfluenzy - tento virus jistě můžete mít i Vy a ačkoliv u Vás laryngitidu nezpůsobí, u Vaší dcerky se to stát může. Chápu Vaše obavy, nicméně laryngitida v dnešní době je dobře zvládnutelným problémem a s věkem bude náchylnost k tomuto onemocnění ustupovat.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x