Laserová operace očí

Dobrý den, trpím krátkozrakostí s astigmatismem na levém oku. Levé oko 4.25 a cylindr 0,75, pravé oko 2.25 dioptrie. Byla jsem na vyšetření na laserové klinice, kde mi bylo řečeno, že síla mojí rohovky je 520 a 536, což je slabší rohovka. Operace je ale prý proveditelná. Vím, že principem laserové operace je v podstatě obroušení rohovky, takže mám obavy, že po laserové operaci bude rohovka už tak zesláblá, že by nebylo možné v případě potřeby reoperovat oči např. v případě zhoršení zraku věkem, při šedém zákalu apod. Nyní je mi 37 let. Doporučil byste mi operaci absolvovat nebo raději ne? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučení se provádí i na podkladě dalších informací než jen dioptrií a tloušťky rohovky. Je třeba znát kompletní oční nález, zejména rohovky a slzného filmu a také velmi důležité jsou Vaše zrakové nároky a motivace. Musíte si totiž uvědomit, že cca za 5 let po úplném odstranění dioptrické vady budete potřebovat brýle do blízka! A to je něco, na co se případně musíte připravit. Naopak pokud si dioptrickou vadu "ponecháte", tak brýle do blízka v podstatě nebudete potřebovat, pouze sundáte brýle na dálku. Podle obecného vzorce by měl zbýt prostor pro dokorekci i dalších 3 dioptrií na OP. Pro operaci šedého zákalu není provedený laserový zákrok kontraindikací ani překážkou. Pouze pokud by jste pak uvažovala o víceohniskové čočce (multifokální, trifokální), tak je obtížnější kalkulace. Pro laserové operace je ještě možnost ponechat jedno oko v mínusu (cca -1.5D) a druhé na 0D. Tak je docíleno ostrého vidění i do blízka po delší dobu - cca do 50 let. Závěrem, pokud jste smířená s brzkou nutností brýlí do blízka za cenu kvalitního vidění do dálky a oko je zdravé, tak pak je možné Vám operaci doporučit.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na zácpu a průjem mívají vedlejší účinky. Vybírejte opatrně!
Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Články: Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Přestože by se někomu mohlo...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Články: Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Infarkt je pro mnoho lidí...
Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Články: Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Trpíte hemoroidy? Ještě než...
Infekční komplikace atopického ekzému
Články: Infekční komplikace atopického ekzému
Ekzém není jen nepříjemný...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: