Laserový zákrok

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně laserového zákroku. Mám krátkozrakost, presbyopii, astigmatismus a nedávno mi byl diagnostikován počáteční šedý zákal. Nosím multifokální brýle, které si však musím sundávat na čtení drobného textu. Vidím hůře na střední vzdálenost. Dozvěděla jsem se, že kvůli mému věku (51 let) není vhodný laserový zákrok, ale spíše implantace čočky. Ráda bych věděla proč není laser vhodný? Operace se obávám, kvůli dlouhé RHB (pracovní neschopnost?). Podstoupila bych ráda laserový zákrok. Předem děkuji za odpověď, Renata

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Renato, překážkou k provedení laserového zákroku není Váš věk, ale Vaše oční diagnózy a také z Vašeho textu vyplývající zrakové nároky - kdy potřebujete vidět ostře na všechny vzdálenosti. Jste krátkozraká, a to Vám umožňuje číst po sundání brýlí. Jenže v okamžiku, kdy se laserem odstraní dioptrie do dálky, tak budete na každé čtení potřebovat dioptrické brýle zhruba o síle +1,5D. Budete je potřebovat i na PC. Odůvodněným odmítnutí laserového zákroku je také počínající šedý zákal. Proč Vám odstraňovat dioptrie laserem, když je již zkalená čočka a po laserovém zákroku se pak velmi obtížně vypočítává hodnota nitrooční čočky v případě, že by jste chtěla víceohniskové nitrooční čočky. Navíc je možné, že operace šedého zákalu bude nutná třeba již za dva roky. A čím více zákroku na oku, tím pro něj hůře. Logickým řešením je tedy vyřešit vše při jednom zákroku. Bude to bezpečnější, předvídatelnější a ještě finančně výhodnější. S víceohniskovou čočku (ve Vašem případě nejlépe trifokální) uvidíte ostře na všechny vzdálenosti a odstraní se počínající šedý zákal. Jinak pokud pracujete v kanceláři, tak pracovní neschopnost není nutná. Doporučujeme 2 dny v klidu, ale pokud je práce fyzicky nenáročná a dodržujete kapání do oka, tak do práce můžete. U nás např. operujeme v pátek, přes víkend máte klid a v pondělí je možné jít do práce. Druhou možností řešení současné situace jsou nové multifokální brýle, protože současné jsou evidentně slabé na blízko.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: