Laserový zákrok na očích

Dobrý den, Měl bych dotaz ohledně laserového refrakčního zákroku (femtosekundovým a excimerovým laserem) a toho jak jsou odstraňovány dioptrie. Byl jsem na vstupním vyšetření kvůli možné laserové operaci myopie na obě oči a chtěl bych znát pohled ještě jiného odborníka, abych případně věděl na co se doptat při příští předoperační kontrole. Od svých 18 let (nyní je mi 27 let, první dioptrie od 15 let na obě oči -0,5 bez cylindru, pak postupné zhoršování až do 18) mám LO -0,75 sph. -0,5 cylindr, PO -1,5 a -0,25 cylindr. S těmi jsem viděl ostře a nevzpomínám si na nějakou námahu očí z nadkorekce nebo alespoň nebyla nijak rušivá, aby mě to dohnalo znovu k očnímu. Nyní však nosím (asi rok) brýle -1,25 na pravé oko bez cylindru a vidění mi přijde úplně stejné i když se jedná o dioptrie menší než jsem roky bez potíží nosil. Tento problém s nadkorekcí mi již vysvětlila paní doktorka v předchozím dotazu, takže zde jej pouze zmiňuji kvůli kontextu vyšetření. Na oční klinice, kam jsem přišel kvůli možnosti laserové operace mi bez cykloplegie naměřili na sklíčkách PO -1, cyl. -0,5 a na LO pouze 0.5, cyl. -0,5. Na brýlích jsem měl tedy celé roky zbytečnou, ale nerušivou nadkorekci (i když popravdě občas oči pociťovaly určitou únavu při delším nošení, ale to jsem prostě připisoval namáhání očí např. počítačem a ne dioptriím). Co mě zarazilo, v cykloplegii mi na LO bylo naměřeno -0,5 sph a -0,5 cyl. a na PO dokonce -0,75 sph a -0,5 cyl. U levého oka byly naměřeny stejné dioptrie jako před rozkapáním, tedy 0,5 s cyl. 0,5. Při laserové operaci bude ale jistě odstraněn počet dioptrií naměřený v cykloplegii. U PO mám však rozdíl 0,25D před a po rozkapáním. Nezbyde mi tedy po zákroku u PO 1/4 dioptrie které jsou očividně způsobené onou akomodační křečí a ne přímo parametry oka (resp. přílišným zaostřováním)? Nebo takto se na to nedá pohlížet a spíše jde o to že bez cykloplegie se dioptrie vlastně tak trochu mění v čase při každém měření kvůli různým nepatrným vlivům (a je tomu tak i u emetropa)? Jaká je Vaše zkušenost při těchto laserových operacích pokud jde o vidění pacientů, kteří mají v cykloplegii nižší dioptrie než bez ní? Adaptuje se na to oko a dostane se pacient na nulu i tak, nebo mu stejně zbudou ony falešné dioptrie které nejsou způsobeny délkou oka ale spíše spasmem ciliárních svalů a laser s nimi nemůže nic udělat a pacient se jich nezbaví? Pokud mám -0,5 astigmatismus, je vůbec tento nějak patrný ve vidění, jelikož je v podstatě fyziologický? Protože např. u předchozích brýlí jsem měl na levém oku -0,5 cyl. a vidění výborné, nyní bez cylindru (sférické jsou pořád stejné) je jeho absence pro mě velmi rušivá, oko jakoby ´´táhne´´ a je i lenivější při přechodu z vidění z blízko do dálky (uvolnění akomodace, musim ho jakoby rozmrkat). S pravým není problém a tam cylindr na brýlích již také nemám. Normálně by mě napadla spíše podkorekce či nadkorekce, ale jediný rozdíl mezi starými (vidění skvělé) a novými skly je v tom cylindru. Ještě bych dodal, že na refraktometru bylo v cykloplegii naměřeno PO -0,94 (takže trochu více než na optotypech) a cylindr -0.65, LO -0,61 a -0,65 cylindr. Aberace vyššího řádu (nějakým přístrojem od Zeiss) Root mean square: PO 0,68 mikrometrů a na levém aberace vyššího řádu Root mean square: 0,8 mikrometrů. Připadají mi velmi marginální a asi nijak neovlivňují vidění. Odstraňují se rovněž excimerovým laserem při femtolasiku? Právě femtolasik mi byl doporučen ale nejsem si jistý jaké jsou vlastně parametry, které operatér zadává do přístroje. Slzivost v normě, Shirmer 10mm na obou očích, levé oko dominantní. Přístroj pro femtolasik je v tomto případě MEL 80. Děkuji za odpověď. Jdu za měsíc na další kontrolu před zákrokem, tak bych se rád připravil, kdybych měl nějaké dotazy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zásadní pro nastavení parametrů je vyšetření a změření v cykloplegii právě proto, aby nedošlo k překorigování, případně podkorigování zákroku. Na přesných parametrech se však musíte domluvit na pracovišti, kde si necháte zákrok provést a záleží i na tom, zda-li se neponechá dominantní oko na blízko lehce do minusu, ohledně budoucí presbyopie. Ohledně aberací vyššího řádu, tak ty mohou vidění ovlivňovat dost významně a femtolasik je schopen tyto aberace odstranit. Cílem laserového zákroku je, abyste viděl bez korekce minimálně tak dobře, jako vidíte s korekcí nyní. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: