Latentní mastoitida

Dobrý den, prosím o doporučení vhodné literatury týkající se latentní mastoitidy. Ve skriptech ani na internetu moc podrobných informací není, prošla jsem dost internetových odkazů. Zajímalo by mne, jestli existují nějaká čísla o (ne)úspěšnosti léčby po provedené mastoidektomii při dg. lat. mastoitidy. Předpokládám, že vzhledem k tomu, že LM vzniká delší dobu, bude i rekonvalescence trvat delší dobu než u akutní podoby. Dochází k recidivám? Či je šance na vyléčení po sanaci mastoidu? U akutní m. je úspěšnost léčby pravděpodobná, nevím, jak je to v případě chronického stavu. Dovedu si však představit, že jiné řešení, ať se jedná o akutní či chronickou m., než antromastoidektomie v kombinaci s ATB není. Děkuji za případné tipy. Lenka Lesová PS: synovi se postupně vyvíjí cca 3 roky (první příznaky pár měsíců po narození), následovalo několik záchranných pokusů s grometami, neúspěšně. Antromastoidektomie nutná. Věřím, že splní svůj účel. Na druhou stranu, kdyby se provedla hned při prvních příznacích (a RTG), možná nemuselo dojít k silné chronicitě a častým atakům (OMA).

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to je natolik specializovaný dotaz, že nejsem schopen stručně odpovědět, potřeboval bych vás vidět s CT snímky, operačními protokoly, co bylo prováděno, jak postupováno, kde jste v péči atd...Samozřejmě, že pokud máte chronickou mastoiditis, kde již možnosti konservativní terapie selhaly je antromastoidectomie jediným řešením a v tom případě bych nechal odbornou literaturu být a věřil bych názoru specializované kliniky, kde jste určitě v dobré péči!!

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x