(latentní) tetanie ženy 28 let

Uctivě Vás zdravím paní doktorko, chci Vás poprosit o odpovědi na 3 mé otázky k níže popsané tetanii u mé přítelkyně. Moc Vás prosím o rozsáhlejší, než 2 větové odpovědi s kterými jsem se zde setkal. Než doporučíte přítelkyni návštěvu lékaře, bydlíme ve Zlíně (prosím o konkrétní doporučení odborníka (1.dotaz)), tak se chci zeptat (2.dotaz), zda tyto stavy mohou být a do jaké míry ovlivněny požíváním alkoholu (myšleno občasné ale intenzivní večírky - cca 2xměsíčně). Posledním (3.dotazem) Vás chci poprosit o doporučení účinné prevence proti nepříjemným záchvatům, případně léčby po záchvatu. Stručný popis: přítelkyně trpí stavy, jako zrychlený srdeční rytmus, mravenčení, křeče, pocitem že se nemůže nadechnout a že každou chvíli sebou sekne (omdlí). Tyto stavy se často udávaly den - dva po zmiňovaném večírku, právě dnes jela autem, když jí silný záchvat přepadl, nemohla pokračovat v jízdě, bála se o život a musela zastavit na cestě, než pro ní přijela pomoc. Před čtyřmi léty jí po podrobném vyšetření v Olomouci diagnostikovali latentní tetanii, ale pouze s tím, že jí pravděpodobně má, tzn. nejedná se o 100% diagnózu a možná proto to přítelkyně zatím berala na lehkou váhu. Až když jí to dnes přímo za volantem ohrozilo život, připustila že je polovičatá diagnóza trefná. Moc Vás prosím o odpovědi na mé otázky a přeji příjemný a úspěšný týden.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejprve vám musím napsat, že tetanie se přímo netýká oboru ve kterém pracuji. Jedná se o syndrom, který je obvykle vyvolaný extrémně sníženou hladinou hořčíku v krvi a domnívám se, že patří spíše do specializace internisty. Pravdou však je, že lidé, kteří tetanií trpí často také trpí změnami nálad, nervozitou, poruchami soustředění a depresemi. Doporučovala bych proto, aby vaše přítelkyně neváhala a navštívila psychiatra nebo psychologa, který by mohl vnést do celé věci jasno. Pokud by se jednalo o psychický problém je téměř jisté, že užívání alkoholu může obtíže jen zhoršovat. Účinná prevence těchto stavů se pak bude odvíjet od řádně stanovené diagnózy. V každém případě omezit úžívání alkoholu jistě neuškodí.

PhDr. Jana Müllerová
PhDr. Jana Müllerová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologická pomoc Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Články: 10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Máte kvůli bolestem problém...
Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Články: Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Někdo by si mohl myslet, že...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zbavte se stresu a zastavte tak atopický ekzém
Články: Zbavte se stresu a zastavte tak atopický ekzém
Stres a atopický ekzém jdou...
Zdravotní tabu, o kterém se nemluví
Články: Zdravotní tabu, o kterém se nemluví
Mnoho z nás netuší, že...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: