Lecba anginy u 4leteho ditete

Dobry den, syn onemocnel anginou a i po 3,5 dnech brani antibiotik ma stale horecky (do 38,7st, po Nurofenu na par hodin klesaji na beznou hodnotu). Ve vyteru z krku mu byl zjisten beta hemolyticky streptokok sk. G na tri krizky. Znamena to, ze lecba muze byt svizelnejsi vzhledem k mnozstvi bakterii? Neni treba pripadne zvysit davku atb (davkovani mu bylo stanovena v jeste dobe, kdy byl vyskyt stejneho streptokoka hodnocen pouze mnoztvim "cetne", bez krizku. Dekuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. bohužel nepíšete, jaká má Váš syn antibiotika, jakou dávku, zda byla nasazena dle citlivosti a zda byla vyloučena jiná příčina onemocnění, např. infekční mononukleóza, kde ATB žádný vliv nemají. Streptokoky jsou obecně citlivé na peniciliny a poddávkování je největší chybou. zeptala bych se ošetřujícího lékaře na citlivost mikroba, ev. možnou úpravu dávky, a určitě bych doplnila základní odběry: krevní obraz s diferenciálem, biochemii včetně CRP a jaterních testů.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: