Léčba artrozy kolena kmenovými buňkami

Dobrý den, je možná a vhodná léčba kmen. buňkami pro 1) žena 78 let, art.kolena 3.stupeň, TEP doporučena, ale zamítnuta pro onemocnění srdce/těžká angina pectoris/ a 2)žena 51let, artroza kolena 3-4.stupeň, indikace k TEP (nezdařená operace vnitř. menisku), po několika operacích bederní a krční páteře, EBV,15l léčena s revmatoidní artritidou seronegativní. Provádí se tento zákrok i v Praze a jak je finančně náročný pro pojištěnce VZP a OZP? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Léčba artrozy kmenovými buňkami je záležitost zatím experimentální, běžně se tato léčba neprovádí. Navíc u pokročilých artroz je tato léčba i neindikována, není na místě, protože stav je natolik změněn, že jen radikální chirurgický přístup přinese úlevu a pohybový výsledek. Tam, kde artroza dosahuje 3. stupně, ale spíše menší stupeň je nyní možno aplikovat léčbu ACP. Metoda spočívá v aplikaci vlastní upravené krve, kde krevní destičky stimulují kloubní chrupavku a to vede ke zmenšení potíží úpravou povrchu kloubních ploch. Metodu ale nehradí pojišťovna. Poraďte se o tom se svým ortopedem. Řada ortopedů metodu běžně aplikuje. Výsledky jsou i ve statistikách zahraničních časopisů pozitivní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: