Léčba atb

Dobrý den, můj manžel měl před 2 týdny přistátá 2 klíšťata. Od včerejška ho bolí hlava, je unavený a má horečku a zvětšenou krční uzlinu, flek v místě přisátí nemá. Dnes šel k lékařce, která ho vůbec neprohlédla, jen mu odebrala krev s podezřením na klíšťovou encefalitidku s tím, že výsledky sérologie budou až v pondělí. Nicméně mu napsala ATB. Nejsem lékař, nicméně vím, že encefalitida je virové onemocnění a tedy se neléčí antibiotiky. Již před pár měsíci jsme s tou samou lékařkou měli problém - to měl týden vysoké horečky a ona, aniž by udělala jakékoliv vyšetření, tak diagnostikovala chřipku a na tu mu nasadila ATB. Ani mu nevzala krev. Skončil v nemocnici, protože horečky neustupovaly a jiné příznaky neměl. Protože to již bylo zaléčeno ATB, nebyli v nemocnici schopni zjistit o co šlo, ale přikláněli se k onemocnění jater, na což by se bývalo přišlo, pokud by lékařka nechala odebrat krev při prvním ošetření. Chci se tedy nyní zeptat, zda je postup lékařky správný? Bez výsledků krve rovnou nasadit ATB při podezření na virové onemocnění? Upozorňuji, že žádné další vyšetření mu nedělala, tedy neměla z čeho usoudit, že jsou nutná ATB. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den, empiricky při podezření na bakteriální infekci se dají nasadit antibiotika i naslepo

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: