Léčba boreliosy

Rád bych měl jasno ohledně dávkování antibiotik při léčbě ranného stadia boreliózy. Po odstranění přisátého klíštěte se mi ihned druhý den objevila črvená skvrna. Navštívil jsem lékaře, který konstatoval boreliózu a nasadil mi Doxybene v dávkování 2x100 mg po dobu patnáct dnů, poté kontrola. Při kontrole bylo konstatováno, že ATB zabírají a pan doktor mi předepsal dávky 2x100 mg na dalších deset dnů. Poté, asi za 14 dnů mám jít na odběr krve. Panu doktorovi důvěřuji, léčba je v souladu s doporučením na příbalovém letáku Doxybene, a doporučením Lékařské komory. Jenže červíček hlodá... Na serveru Borelioza.cz jsem se dočetl, že uvedená léčba nemusí být dostatečná a může vést k přechodu nemoci do chronicity. Dle německého doporučení má být dávkování Doxybene 2x200 mg po dobu minimálně 4 týdnů! Jelikož se v případě přechodu do chronického onemocnění jedná o závažnou, někdy invalidizující nemoc, rád bych znal třetí názor. Jak to tedy je s dávkováním? Stačí v mém případě ke spolehlivému vyléčení dávkování Doxybene, které užívám? Za případnou odpověď děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Ano, váš pan doktor vám dal správnou léčbu, takovou, která se u nás, tj. v ČR považuje za bezpečnou a dostatečnou. Na léčbu borelie existují různá schémata léčby antibiotiky, protože někteří pacienti Doxybene nemohou z důvodu alergie, nebo jiných nemocí. Různá schémata představují i různé typy antibiotik. Po léčbě se krev běžně neodebírá, pacient se považuje za přeléčeného, protože s výsledky krve je to i po léčbě hodně složité. Máte mimořádně pečlivého lékaře, který vám chce krev odebrat. Je to složité proto, že i když je pacient řádně přeléčen, tak krev nemusí dopadnout dobře, krev vypadá jakoby pacient přeléčen nebyl, to je dáno tím, že imunitní systém člověk někdy reaguje pomalu, pomaleji než atibiotika. Jestli borelie přejde do chronicity nebo ne je opět nepředvídatelné. Hodně záleží na vašem imunitním systému. To, že jste přeléčen zabráníte přechodu do chronicity vysokou měrou, ale nic není na sto procent. Vyšetřování protilátek borelií, jejich hodnocení atd. je věc tak složitá, že se to lékaři učí hodně dlouho a zde to nelze stručně vysvětlit. Nezbývá vám nic jiného, než věřit lékaři, nikoliv internetu a zahraničním doporučením nebo začít studovat imunologii člověka.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: