Léčba boreliózy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup při léčbě případné boreliozy. Dcera(5 let) měla klíště za ouškem, po týdnu se jí zhruba v místě přisátí vytvořila lehce růžová celkem rozsáhlá skvrna. Přišlo mi, že i lehký otok. Ihned jsme vyhledaly lékaře, ordinován byl Ospen 400 sir. po 8 hod. 5ml, léčba tedy na 10dní. Skvrna zmizela velice rychle, během dvou dnů. Jiné příznaky nebyly. Příští týden, tedy po 6 týdnech od přisátí půjdeme na náběry krve. Za informace předem velice děkuji! Zdraví Jitka H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud měla Vaše lékařka podezření na boreliózu, pak není z mého hlediska nasazená léčba příliš vhodná. Na borelie nejlépe zabírají tzv. betalaktamová antibiotika - mezi ně patří například amoxicilin nebo cefuroxim a léčba by měla trvat minimálně 4 týdny, u nás v nemocnici přelečujeme děti s tímto onemocněním či podezřením na něj i 6 týdnů. Krátkodobé podávání antibiotik může vést ke chronickému onemocnění. Doporučuji návštěvu infektologa, který Vám s tímto problémem poradí nejlépe.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: