Léčba boreliozy před otěhotněním

Dobrý den, ca. před dvěma měsíci jsem se léčila s boreliozou, dostávala jsem antibiotika ceftriaxon v infuzích po dobu 14 dnů, užívala jsem také antikoncepci Loette, kterou jsem nevysadila, nyní jsem zjistila, že jsem v 5. týdnu těhotenství, je pravděpodobné, že dítě bude zdravé, nebo si nemáme dělat naděje? Za 14 dní jedeme na genetiku, chci se zeptat, jak mě budou vyšetřovat a za jak dlouho jsou asi výsledky, trápíme se protože nevíme, co bude ... dítě jsme neplánovali, ale přejeme si aby bylo v pořádku, když už tam je. Bohužel můj gynekolog mi toho moc neřekl.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud otěhotníte přes užívání hormonální antikoncepce, není to zdravotní indikací k ukončení těhotenství, stejně tak jako užívání cefalosporinových antibiotik. Tyto léky nemají negativní vliv na vývoj plodu. Problém by mohla způsobit naopak borelioza, avšak jestliže jste byla řádně léčena, ani zde bych se přehnaně neobávala. Na genetice proběhne zejména konzultace a důkladné zvážení všech rizik, případná vyšetření budou plánovaná dle potřeby.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: