Léčba hydrocefalu po operaci glioblastomu

Dobý den, otci asi před půl rokem diagnostikovali nádor na mozku. Je mu 57 let, slabý kuřák, alkohol nepije. Netrpížádnou chorobou, cukrovkou a než ho rakovina potkala byl naprosto zdravý. Jedná se o glioblastom z jedné oblasti stupně 2 a z oblasti 2. 2-3 stupně, dle zprávy nezhoubný. Po operaci otec trpěl vysokým tlakem v lebce vlivem špatného vstřebávání mozkomíšního moku přičemž doktoři uvažovali možnost "shuntu" až jako poslední. Bohužel tlak v hlavě se zvyšoval a když otec zkolaboval, museli mu jej zavést. V tu chvíli ztratil cit v jedné polovině těla a ztratil zcela schopnost mluvit a psát. Po rehabilitaci začal chodit, číst, začínal mluvit a psát. Asi po třech týdnech domácí péče se tyto schopnosti opět začaly zhoršovat. Otci tedy provedli opětovnou magnetickou rezonanci a zjistili, že nádor neroste, ale rozšiřuje se zřejmě cesta proudění mozkomíšního moku. Dle slov neurochirurga byl v tu dobu nádor velmi malý a stabilní a nebylo možné ho operovat a rozšířenou cestu nepovažoval za zásadní a poslal jej na další léčení do okresní nemocnice. Zde byl panem neurologem otcův stav ze dne na den přehodnocen na "agresivní a zhoubný nádor" a byl poslán do hospicu. Tam se otcův stav dále zhoršuje. Myslím si, že ačkoliv nejsem lékař, logickou úvahou jsem docílil k závěru, že se zřejmě nádor nestane ze dne na den ze stupně 2-3 na stupeň 4 a to pouhým odhadem lékaře bez nějakého zásadního vyšetření. Stejně tak mi přichází na mysl otázka, zda-li není otcův stav způsoben právě přílišným tlakem mozkomíšního moku (hydrocefalem) a následným odkrvením mozku (možná nesprávná funkce shuntu, případně špatně zvolené jeho tlakové dimenzování). Také si myslím, že by se daný problém dal řešit a jeho řešení by nebylo ani příliš nákladné ani výrazně náročné... Chtěl bych se Vás proto zeptat, zda-li si myslíte, že by mohl být můj názor reálný a nebo si jen dělám "plané" naděje. A pokud by problém opravdu odpovídal mé teorii, zda-li je možné situaci ještě nějak řešit a jak v takovém případě postupovat. Děkuji mockrát za jakoukoliv odpověď. S pozdravem, Jiří

Odpověď odborníka:

Jedná se o specialisovanou otázku, kterou musí řešit nejen neurochirug a neurolog, ale zvláště lékař, který operaci provedl. Vždy zálěží nejen na typu nádoru, jeho zhoubnosti nebo ne, ale i na jeho umístění a velikosti. Již velikost nebo umístění může znamenat, že vlastně nezhoubný nádor se chová jako zhoubný protože se dotýká významných struktur. Umístění nádoru jste neuvedl. Myslím, že by bylo na místě, abyste tyto otázky konsultoval na pracovišti, kde operace byla provedena a nejlépe s lékařem , který operaci púrovedl a aby také bylo provedeno zhodnocení a srovnání stavu pacienta po operaci nebo krátce poo ní a nyní. Ve vašem případě o stavu pacienta, jeho vyhlídkách a nutnosti další léčby rozhoduje každá maličkost z jeho vyšetření, rtg nález nebo magnetické resonance a zároveň s přihlédnutím ke konkretnosti operačního zákroku, kzterý byl proveden.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: