Léčba hypercholesterolemie

Dobrý den, mám dotaz ohledně hypercholesterolemie pravděpodobně polygenního typu. (Triacylglycerol trvale < než 0.8 mmol/l). V minulosti byly hodnoty celkového cholesterolu od 5-8 mmol/l, s přímou úměrnosti poměru hodnot LDL a HDL. Při hodnotách vyšších - okolo 7,5mmol/l, činily hodnoty LDL okolo 5mmol/l a HDL 2,3 mmol/l, při nižších hodnotách okolo 5mmol/l, byly hodnoty LDL ca 3mmol/l a HDL poklesl na 1,7 mmol/l. Byl jsem nepravidelně léčen statiny (Simvor aj.). Od 2006 jsem sledován na speciálním pracovišti a léčen atovarstatiny - t.č. Atoris 20mg, dříve 10mg. V současné době poklesla hodnota cholesterolu ze 7,75 na 5,0 mmol/l, ovšem viz výše došlo k poklesu HDL z ca 2mmol/l na 1,44 mmol/l. Rovněž v poslední době i trvale zvýšené jaterní hodnoty (AST - 1,1 ukat a ALT 1,70 ukat). Kromě toho i hodnota CK byla nyní zvýšená - 8,57 ukat/l.(dříve CK okolo 1). Ostatní hodnoty lab. vyšetření vždy v normě, vyjma glukózy, která v nedávné minulosti 2x přesáhla hodnotu 6 mmol/l. (6,47 a 6,21). Ve 2007 proveden funkční test OGTT (0min. - 5.00, 60min. - 9.60, 120min. 6.40). Závěr konzultován s odborníkem, jedná se o predispozici, nicméně diabetes neprokázán. Jedná se o to, zda efekt snížení celkových hodnot cholesterolu, vč. složky LDL, vyváží i pokles "hodného" HDL a alteraci jaterních aminotransferáz, spolu s eventuálním vlivem na hodnoty CK? "Rizikový index cholesterolu" zůstane totiž prakticky stejný?! Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji tuto vaši vnitřní nejasnost konzultovat s pracovištěm na kterém se léčíte. Vždy je samozřejmě na rozhodnutí pacienta zda se léčit chce či nikoli. Přínos poklesu parametrů cholesterolu je ale vždy mnohem vyšší než potenciální rizika, která se dají event.ovlivnit mimo jiné i výběrem léku, což ovšem jistě necháte na ordinujícím odborníkovi a jeho uvážení. Statiny totiž mají ještě i jiné vhodné účinky - ochraňují cévní stěnu a např.mají i protisrážlivé vlivy a jiné, proto váš ošetřující lékař jistě dobře ví, proč je volí (já nemohu znát váš zdravotní stav ve všech souvislostech). Můžete se s ním jistě o tom pobavit na kontrole. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Tsh nula Vím, že dotazů ohledně výsledků krve je na stránkách hodně. Hraniční...
  • Svědění v konečníku Nikomu sem to zatím neříkal, ale svědí mě v konečníku a ve...
  • Glioza Sdělte mi, prosím, co je to glioza, její příčinu a prognózu. Děkuji.
  • Gastroskopie Chtěl jsem se zeptat na vyšetření žalutku,v tel.jsem viděl pořed...
  • Zánět šlach Pane dokotre, již 14 dní mi bolí šlachy na pravé ruce. Dostala...
  • Zánět vaječníků a ledvin Při návštěvě gynekoložky jsem zjistila, že mám zánět...
 
Naposledy čtené: