Léčba hypertenze

Dobrý den, můj tatínek (62 let) se léčil na hypertenzii asi 2 roky u praktického lékaře, který mu předepsal Diroton 5 mg. Před 3 měsíci pocítil asi 15 min. trvající bolest na hrudníku, dušný nebyl, trochu se zpotil a 3 dny po odeznění bolesti navštívil internistu, který mu předepsal Ramipril actavis 2,5 mg. Změřil mu EKG - rytmus sinus, PQ 0,20, fce 100/min., QRS 0,10 I RBBB, křivka bez ISCHS změn. TK 135/80, akce srdce pravid. klidná, fce 80/min. ozvy ohr. Závěr zprávy zněl: hypertense na hranicích komp., odeznělá bol. na hrudníku, nyní bez potíží. Zároveň tatínka odeslal na vyšetření na rotopedu ("šlapání na kole"). Výsledek tohoto vyšetření internista zhodnotil v lékařské zprávě takto: z hlediska koron. ins- neg., hypertense a tatínkovi řekl, že má srdce jako zvon. Závěr druhé zprávy zněl: hypertense korig., klin. koron. ins. neg. TK 125/80, akce srdce pravid.klidná, fce 70/min., ozvy ohr. Pozval jej na kontrolu za měsíc, závěr této kontroly zněl hypertense korig., lehká dyslipidemie, předepsán nadále ramipril actavis 2,5 mg. Kontrola doporučena za 3 měsíce. Chtěla bych se zeptat, zda léčba a vyšetření, které tatínek absolvoval jsou správné. Neopomněl internista ještě poslat tatínka na vyšetření Echo srdce? Nebo v tomto případě už nebylo nutné? Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v kompetencích naší poradny není hodnotit práci jiných lékařů. Echkardiografie se uplatňuje především při podezřeních na organické změny srdce, tj.při sledování změn na chlopních, v tloušťce svaloviny, průtoku srdečními oddíly atd. Pokud má tatínek dlouhodobě tlak v hodnotách, jaké uvádíte, a není dušný, únavný, nemá srdeční šelest či jiné známky, které by vedly k podezření na organické poškození srdce, není toto poškození pravděpodobné a Echo se nemusí nutně provádět. Navíc z "obyčejného" fyzikálního vyšetření a EKG se dá vyčíst spousta informací ohledně stavu srdce jako takového. Co se týče změny léčby, je naprosto běžná a nemusí Vás znepokojovat.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x