Léčba onemocnění horních cest dýchacích a kašle

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jelikož se léčím již podruhé během tří týdnů antibiotiky, nyní tedy druhé balení Doxybene 100mg, pátý den - potíže neustupují. Poprvé přišlo zlepšení po třech dnech na atb. pak jsem se vrátila do práce a po pěti dnech jsem znovu onemocněla. Bolest v nosohltanu, silná zelená rýma, bolest hlavy a teploty 38-39. K tomu velmi silný bolestivý kašel,který až dávil, často přivedl až k inkontinenci, kterou normálně netrpím. Lékařka mi tedy opět napsala atb. ,když jsem jí řekla o potížích s kašlem třikrát přiložila poslech na zádech a řekla , že nic neslyší. Žádné další vyšetření neproběhlo. Nyní tedy ustoupily teploty, stále rýma neustupuje, kašel také ne, je stejně dávivý, vykašlávám hleny, při výdechu cítím pálení v hrudníku a někdy i když odpočívám mám pocit, že mne jakoby bolí plíce, prostě je cítím. Těžko se mi dýchá, snadno se zadýchám při činnosti, dnes po probuzení opět silná bolest hlavy v čele. Chci se uzdravit a bojím se abych něco nezanedbala, takové potíže jsem ještě neměla. Přiznám se, že jsem přechodila nějaké virozy, tedy léčila jsem je koupenými léky a chodila do práce. V práci trávím cca 6-7 hodin venku pracuji jako pochůzkář-ostraha. Nyní jsem na neschopence. Kromě atb. beru Ambrosan 30mg, poradili mi jej v lékárně, na bolest hlavy a teplotu Saridon nebo Panadol novum. Hodně piju, odpočívám. Poradíte mi, zda bych neměla projít dalším vyšetřením, nebo zda je má léčba dostačující vzhledem k potížím? Je běžné, že během léčby antibiotiky nepřijde úleva? Nevím na koho se obrátit, předem velmi děkuji za radu. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že předepsaná antibiotika evidentně nezabírají, je nutné odebrat hlen na kultivaci, aby se zjistilo, jaká bakterie nemoc způsobuje a na co je citlivá (na jaké přesně antibiotikum) - pak se může nasadit cílená léčba, ne léčba naslepo jako doposud. Také by bylo vhodné doplnit rentgen plic, aby se potvrdil nebo vyvrátil zápal plic. K antibiotikům je vhodné brát také probiotika (dostupná v lékárně), aby se braním antibiotik neporušila Vaše střevní mikroflora a do toho všeho jste ještě nedostala průjem. Všechna vyšetření a odběry by měl standardně zajistit Váš praktický lékař, pokud k němu nemáte důvěru, můžete navštívit kteréhokoli jiného

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: