Léčba panické poruchy

Dobrý den, chtěl bych s zepta na průběh léčby panické poruchy. PP léčím cca rok, s tím že od března 2015 beru AD. Klasické paniky vymizely, ale stále mě trápí úzkost. Jedná se o celodenní lehkou úzkost s občasnou bolestí v zátylku hlavy. Není to žádná hrůza, ale i tak je to nepříjemné a omezuje mě to v mých aktivitách. Zvlášť, když se mi k tomu dostaví i depka. Dostavuje se mi to ve vlách. Tři týdny jsem třeba relativně nebo naposledy už úplně v pohodě a pak týden je to zase špatný. Už jsem si několikrát myslel, že jsem z toho venku, ale stavy se pokaždé vrátily bez nějaké zjevné příčiny. Jedná se o normální průběh léčby? To znamená, že tyto výkyvy jsou standardní a budou postupně snižovat na četnosti a intenzitě nebo je něco špatně a měl bych uvažovat o změně medikace? Od března jsem udělal obrovský pokrok, ale mám pocit, že ten poslední krok k úplné absenci příznaků trvá strašně dlouho a nejde mi ho zvládnout. Budu vděčný za jakékoliv info. Předem díky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Romane. Panická porucha dnes patří mezi velmi dobře zvládatelné neurotické (úzkostné poruchy) antidepresiva jsou rozhodně léky první volby, konkretnější být nemohu. Ve vašem případě je vidět, že jde vše k lepšímu, ačkoliv ještě jste nedosáhl zcela remise. Dále je potřeba s úzkostí pracovat, řešením problematických situací, relaxací, psychoterapií, když nakonec nezbývá někdy nic jiného než si připustit, že určitou míru bazální úzkosti mít člověk bude a naučí se s tím žít. Konec konců v medicíně jsou i horší věci. Mějte se hezky MUDr. Mirosdlav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: